ABD, Kuzey ateş açtı dedi Güney çalkalandı

KDHC, Güney Kore ile deniz sınırını oluşturan bölgeye top ateşi açtı. Olaya tepki gösteren ABD yönetimi Çin’e Pyongyang’a baskı yapmasını, aksi takdirde bölgeye yeni bir savaş çıkabileceği uyarısında bulundu. Ancak ateşin sıradan bir askeri manevranın parçası olduğu ortaya çıktı.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) silahlı birliklerinin topçu ateşi açtığı haberinin duyulmasıyla birlikte, Güney Kore hisse senetleri hızla düştü. Ancak yerel medyanın topçu ateşinin askeri manevraların bir parçası olduğunu ve tartışmalı sınırın güneyine ateş açılmadığını bildirmesinin ardından ülkedeki heyecan duruldu.

Kore yarımadasındaki gerilim, ABD’nin Güney Kore ile birlikte tartışmalı sınırın hemen yakınında harekat yapmasıyla tepe noktasına ulaşmıştı.

Mike Mullen Güney’de
ABD üst düzey yetkililerin birbiri ardına Güney Kore’ye ziyaretlerde bulunması ve iki ülke arasında tansiyonu yükseltecek açıklamalar yapması Yarımada’yı savaşın eşiğine getiriyor.

Son olarak ABD Genel Kurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Washington’un Seul yönetimine “desteğini” sunmak üzere bu ülkede bulunuyor.
Ziyaretin KDHC’nin uranyum zenginleştirme çalışmalarını hızlandırdığı iddialarının ortaya atıldığı günlerde gerçekleşmesi dikkat çekti.

Güney Kore, KDHC’nin Yongbyon’da yeni bir uranyum zenginleştirme tesisi kurduğunu ve böylece nükleer silah programını güçlendirdiğini iddia ediyor. KDHC ise yeni tesisin sadece enerji üretiminde kullanılacağını belirtiyor.

Mullen ile Güney Kore’li meslektaşı General Han Min-koo’nun, Çin yönetiminin bölgeyi istikrarsızlaştıkları uyarısında bulunmasına rağmen, ortak askeri manevralar konusunda görüşecekleri bildiriliyor.

Güney Kore bu hafta, KDHC’nin yeni bir savaş çıkarabileceği yönündeki tüm uyarılarına rağmen 20 kıyı bölgesinde hakiki mermi kullanarak tatbikat yaptı.

Daha önce iki ülkenin açtıkları topçu ateşi nedeniyle karşı karşıya geldiklerin Yeonpyeong adasındaki gerilimde “zayıf” tepki verdiği için eleştirilen Güney Kore Savunma Bakanı Kim Kwan-jin, Kuzey’in saldırısı durumunda ülkesinin hava bombardımanı ile karşılık vereceğini açıklamıştı.

(soL-Dış Haberler)