ABD, Küba’nın özgür yazılıma erişimini engelliyor

ABD, ülkenin en büyük açık kod kaynağı olan SourceForge’ye Küba’nın erişimini tamamen yasakladı.

Cubadebate adlı haber sitesinde yayınlanan bir haberde, Küba’nın ABD’deki en büyük açık kod kaynağı SourceForge’un web sitesine erişiminin engellendiği belirtildi.

Obama yönetimi Küba, İran, Kuzey Kore, Suriye ve Sudan’ın da yer aldığı “Dış Varlıklar Kontrol Yaptırım Listesi”nde bulunan ülkelerin söz konusu sayfaya erişimini yasakladı.

Bu durumda Küba sayfada yer alan programları indiremeyecek ve orada bulunan açık kodlardan faydalanarak yazılım geliştiremeyecek.

Aslında bu ülke yurttaşlarının sayfadaki açık kodları geliştirmesine daha önce de izin verilmiyordu ama 2008 yılından bu yana en azından web sitesine erişilebiliyordu. Şimdi sayfaya ulaşmak isteyen bu ülkelerin yurttaşları erişimin engellendiğini bildiren bir mesajla karşılaşıyorlar.

Alınan karar bu ülkelerdeki kullanıcılara doğrudan zarar verdiği gibi SourceForge’da geliştirilen yazılımı özgür yazılım olmaktan çıkartıyor. Halbuki Açık Yazılım İnisiyatifi (OSI), “Lisans yoluyla hiçbir kişi ya da gruba karşı ayrımcılık yapılamayacağını” hükme bağlıyor.

Haberde, Küba’nın Haiti’deki deprem yaralılarının daha hızlı taşınabilmesi için geçtiğimiz günlerde hava sahasını ABD uçuşlarına açtığı hatırlatılarak, Küba’nın iyi niyetini bir kez daha gösterdiği belirtildi.

“Buna karşılık Obama hükümetinin aldığı karar, Küba yurttaşlarının yalnızca havaalanlarında değil, internette de terörist muamelesi görmeye başlayacağını gösteriyor” denilen yazıda, “umuyoruz ki Küba’da internet kullanımının yeterince serbest olmamasını kınayanlar, aynı tutumu Kübalıların internete sınırsız erişimini engelleyen bu yeni önlem dolayısıyla Obama yönetimine karşı da gösterirler” dendi.

ABD halihazırda, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) kurallarını hiçe sayarak Küba’nın kablo üzerinden internet erişimini engelliyor ve ülkenin çok sınırlı bir bantta internet hizmeti alabilmesine izin veriyor.

(soL - Dış Haberler)