ABD Kenya müdahalesi hazırlığında

El Kaide bağlantılı militanların kanlı saldırısına maruz kalan Kenya, ABD’nin “terörle mücadele” radarına takıldı. İddialara göre ABD ordusu olası saldırılar için hazırlık yapıyor.

(soL - Dış Haberler) ABD eski Genelkurmay Başkan yardımcılarından Peter Chiarelli, Kenya’daki kanlı alışveriş merkezi baskının ardından ordunun olası saldırılar için hazırlık yaptığını söyledi.

ABC’ye konuşan Chiarelli’ye göre, ordu saldırıyla bağlantılı kişileri vurmak için liste hazırlıyor. Bu iddia, dün ABD Başkanı Barack Obama’nın Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’yı arayıp taziyelerini bildirmesinin ardından geldi.

İşbaşına geldiği Mart ayındaki seçimlerin ardından Çin ile 5 milyar dolarlık bir anlaşma imzalayan Kenyatta, ABD ve İngiltere’nin istemediği bir isim. Mart ayındaki seçimlerden önce ABD Dışışleri Bakanlığı’nın Afrika Temsiclisi Johnnie Carson, Kenyalıları “Kenyatta’yı seçerseniz bunun bedelini ödersiniz” sözleriyle tehdit etmişti. Ancak seçim zaferinin ardından bu kez Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kenyatta’ya 2007 yılındaki seçimlerin ardından yaşanan şiddet olayları nedeniyle suçlamalar yöneltti.

AFRICOM sevinecek
Pazar günü Somali merkezli ve El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütü, başkent Nairobi’deki bir alışveriş merkezini basmıştı. Kızılhaç’a göre şu ana kadar 62 kişi yaşamını yitrirdi. Örgüt 62 kişinin de kayıp olduğunu belirtiyor. Kenya makamları, sayıları 10 ila 15 arasındaki militanların elinde kaç esirin kaldığını bilmiyor. Bazı iddialara göre, kayıp kişilerin tamamı hala militanların elinde.

ABD’nin Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölge, 2007 yılında dönemin ABD Başkanı George Bush tarafından oluşturulan Afrika Komutanlığı’nın (AFRICOM) ilk hedefiydi. Aralık ayında ABD, radikal İslamcı militanlarla savaşmak için 3 bin 500 asker konuşlandırma hedefini açıklamıştı. Bu plan, ilk etapta Mali, Libya, Sudan, Cezayir, Nijerya, Kenya ve Somali’ye asker konuşlandırmayı öngörüyordu. Ancak Kenyatta’nın seçilmesiyle plan zora girdi. Halihazırda ABD’nin Afrika Boynuzu’ndaki ülkelerden Etiyopya ve Cibuti’de askeri gücü olduğu belirtiliyor.

ABD daha önce Etiyopya’yı iki defa, Kenya’yı bir defa, Somali’yi işgal ederek eş Şebab’a karşı savaşmaya teşvik etmişti. Kenya, 2011 yılında Somali’nin güneyinde Eş Şebab’a saldırdığında, çatışmalar kendi topraklarına da daha sık sıçramaya başladı.

Eş Şebab’ın 2006’da aldığı darbenin ardından yeniden yükselişi ise ABD ve müttefiklerinin Libya saldırısının ardından geldi. Kaddafi’yi deviren NATO müdahalesinin ardından, bu ülkedeki El Kaide gelişkin silahlara sahip oldu. Bu silahların bir kısmının Nijerya’daki Boko Haram’a, bazılarının Eş Şebab’a, bir miktarının da Suriye’deki El Nusra Cephesi’ne ulaştığı düşünülüyor.