ABD kendi hukukunu bile çiğnedi

ABD Irak yönetimi ile yaptığı anlaşmayı çiğneyerek gece vakti ve yetkililere haber vermeden bir eve baskın düzenledi. Irak Savunma Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD, Irak yönetimi ile imzaladığı "güvenlik anlaşması"nı çiğneyerek, ülkenin güneyindeki El Kut kentinde bir eve gece operasyonu düzenledi. Kanlı baskın sırasında aynı aileden iki kişi yaşamını yitirirken 4 kişi de tutuklanarak bölgedeki Delta Üssü'ne götürüldü.

ABD'nin ülkedeki işgal gücünün yetkilileri kanlı operasyonu Irak hükümetinin bilgisi dahilinde ve kordinasyon içinde yapıldığını açıkladı ancak Irak yönetimi saldırıdan habersiz olduğunu duyurdu. Irak Savunma Bakanlığı ise olayla ilgili soruşturma başlattı ve bölgedeki 2 subayını böyle bir operasyona onay vermek nedeniyle tutukladı.

Kanlı saldırının ardından biri kadın 2 kişinin öldüğü operasyonun ülkeye yasa dışı yollardan silah sokan bir şebekenin yöneticisine yapıldığı iddia edildi. ABD ordusu ölen kadının ateş hattına girdiğini ve ölmeden önce ordu doktorunun müdahale ettiğini açıkladı ancak bölgedeki hastanede çalışan bir doktor çatışmanın ardından kendilerine bir kadın ve bir erkeğin getirildiğini, kadının kolundan ve karnından yaralandığını erkeğin ise başından vurulduğunu söyledi. ABD'nin 2011 yılında ülkeden çekilmesini öngören "güvenlik anlaşması" Irak yöteniminin bilgisi dahilinde olmadan operasyon yapılamayacağını belirliyor.