ABD IŞİD saldırısını umursamadı iddiası

IŞİD'in geçtiğimiz ay Irak'ta başlattığı operasyonların ardından Başbakan Nuri Maliki'nin durumu ABD'ye bildirdiği, ancak Beyaz Saray'ın konuyu ciddiye almadığı öne sürüldü. Dün açıklama yapan Ninova Valisi de, ABD'nin Musul saldırısını başlangıçta önemsemediğini söylemişti.

(soL - Dış Haberler) Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul ve Tikrit'i aldıktan sonra Bağdat'ı da tehdit etmeye başlaması, örgütün bu kadar kısa sürede nasıl büyük başarılar kazandığına yönelik soru işaretlerini de artırıyor.

New York Times'ın haberine göre, geçtiğimiz ay başlayan IŞİD hareketliliği nedeniyle, Irak Başbakanı Nuri Maliki, ABD Başkanı Barack Obama'dan gizli bir şekilde örgütün toplanma bölgelerine hava saldırıları düzenlemesini talep etti. Ancak bu talep, Beyaz Saray tarafından reddedildi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Bernadette Meehan, Maliki'nin talebi üzerine konuşmayı reddederek, "Diplomatik tartışmalarımızın ayrıntılarına girmeyeceğiz" dedi. Meehan, Irak hükümeti ile ABD arasındaki temel odak noktasının, Irak'ın "İslamcı aşırılarla" savaş kapasitesini artırmak olduğunu kaydetti.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Ninova Valisi de, IŞİD'in Musul'a saldırısını ABD'nin başlangıçta umursamadığını söylemişti.