ABD ile Rusya karşı karşıya

Güney Osetya'ya saldırarak başkent Sihinvali'yi yerle bir eden Gürcistan, bütün Kafkasya'yı ateşe attı. Rus birlikleri, Güney Osetya'ya girdi. Gürcistan'da hem Rus hem ABD askerinin varlığı savaşın yayılması olasılığını güçlendiriyor.

soL (HABER MERKEZİ) 2006 yılındaki referandumda Gürcistan'dan bağımsızlık isteyen Güney Osetya, Gürcistan ordusunun hedefi oldu. Gürcistan, 7 Ağustos günü Güney Osetya özerk bölgesinde bağımsızlık isteyen yetkililerle görüşeceğini ve sınırda 15 gündür devam eden çatışmalara son vereceğini açıklarken, taraflar arasında Mart ayından bu yana artarak devam eden gerginlik, 7-8 Ağustos gecesi yerini sıcak çatışmaya bıraktı. Kendi özerk bölgesi olan Güney Osetya'ya saldıran Gürcistan ordusunun ağır silahlarla bombaladığı başkentte binlerce insan cesedinin sokaklarda olduğu belirtilirken, bölgedeki Rus barış gücü askerlerinin komutanı, başkent Sihinvali'nin yerle bir olduğunu doğruladı.

Rus zırhlıları Güney Osetya'da
Gürcistan birliklerinin açtığı top ateşi sonucu, Sihinvali'de, ilk belirlemelere göre 1400 sivil hayatını kaybetti. Saldırıdan, Gürcistan'ın 1992'de Rusya ve Güney Osetya ile imzaladığı "Soçi Anlaşması" gereği Güney Osetya'da bulunan Rus Barış Gücü de nasibini aldı. Rus karakolunu da vuran Gürcistan, 15 askeri öldürürken, 100'den fazla askerin yaralanmasına neden oldu. Çatışmalar şiddetlenirken, gün içinde, Gürcü birliklerinin başkent Sihinvali'yi kuşattığı, hakim tepeleri ele geçirdiği ve başkentin kenar mahallelerinde çatıştığı haberi geldi.

Güney Osetya kuvvetleri, Gürcistan ordusuna karşı kararlı bir direniş sergilerken, Güney Osetya Güvenlik Konseyi Başkanı Anatoliy Barankeviç'in, yaptığı açıklamada, ''Rusya'dan yardımı bir saat içinde göndermesini istiyoruz. Aksi takdirde çok sayıda kayıp olacak" demesinin ardından, Rusya, 150 araçlık bir zırhlı birliğini Güney Osetya'ya gönderdi.

Gürcistan'ın bir diğer hedefi olagelen Abhazya özerk bölgesinde de alarma geçildi. Rusya, Abhazya'ya da askeri yardım göndermeye hazırlanıyor.

Putin: Gürcistan'ın saldırısı yanıtsız kalmayacak
Putin, Pekin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Gürcistan liderliğinin Güney Osetya'da çok saldırgan eylemlere başvurduğunu, aralarında Rus barış gücü askerlerinin de bulunduğu kayıplar olduğunu" ifade ederek, "Güney Osetya'da devam eden eylemlere Rusya karşılık verecektir" dedi. Rusya'nın kendisine bağlı Federal Kuzey Osetya'dan gönderdiği zırhlı birlikler, akşama doğru çatışmaların devam ettiği Sihinvali'ye vardılar.

Rus Ordu Birlikleri adına açıklama yapan Binbaşı Igor Konoşenkov, başkentin dışında tutulan 58. Ordu birliklerinin Gürcistan kuvvetlerine yoğun bir top atışı başlattığını açıkladı. "Rus barış gücüne yönelecek muhtemel bir saldırıyı kesin olarak önledik" diyen Rus yetkili, Gürcistan ordusunun kaybına dair bir açıklamada bulunmadı.

Gürcistan uluslararası yardım istedi
Gün içinde Rus tanklarının Güney Osetya'ya yöneldiği haberine sert tepki gösteren Gürcistan yönetimi, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni acil bir oturuma çağırdı. Toplantının ardından açıklama yapan Konsey Sekreteri, Rus tankları Osetya'ya girerse bu ülkeye karşı savaş ilan edileceğini açıklarken, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili, televizyonda Gürcistan halkına seslenerek, olası bir Rus saldırısına hazırlıklı olmalarını istedi. Ancak, gün içinde Güney Osetya'ya giren tanklara rağmen, Gürcistan Rusya'ya savaş ilan etmedi. Saakaşvili, Rusya'nın toprak bütünlüğüne yönelik saldırısına karşı dünya kamuoyunu yardıma çağırmakla yetindi.

Gönüllüler yola çıktı
Güney Osetya'ya yönelik ağır saldırının ardından binlerce Rus, Abhaz ve Oset, gönüllü olarak yardım için harekete geçti. Gün ortasında toplanan Abhaz yönetimi, olası bir Gürcü saldırısına karşı birlikleri alarma geçirdi. Kuzey Osetya'nın Devlet Başkanı Taimuraz Mamşurov'u arayan Abhazya lideri Sergey Bagapş, Abhaz gönüllülerinin Güney Osetya'ya yardım için yola çıktığını duyurdu. Kuzey Osetya lideri Taimuraz Mamşurov, iki hafta önce yaptığı, "Güneye yönelik olası bir saldırıda yardıma gidecek gönüllülere engel olmayacağız" açıklamasını yineleyerek, gönüllülerin Güney Osetya'yı savunmak için yola çıktığını belirtti.

Gürcistan Irak'taki birliklerini bölgeye aktarıyor
Savaşın yayılmasıyla, Gürcistan, Rusya'ya karşı savaşmak için, Irak'ta bulunan bin kişilik askeri gücünü ülkeye getiriyor. Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili'nin "en özel askerlerimiz" dediği birlikler, Rus ordusu karşısında tutunamayan topçu birliklerini ve paralı askerleri desteklemek için, doğrudan Güney Osetya'ya gönderilecekler.

Medvedev, Gürcistan'ı etnik temizlikle suçladı
Rusya Federasyonu Başkanı Medvedev, Gürcistan'ın ele geçirdiği köylerde çoğunluğu Rus olan nüfusa etnik temizlik uyguladığını ileri sürdü. "Bunun bedelini ödeteceğiz" diyen Medvedev'in açıklamalarının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, Güney Osetya köylerinden toplu katliam haberleri geldiğini belirtti.

Rusya'nın, Gürcistan'a ait tüm iletişimi keserken, başkent yakınlarındaki Vaziani hava üssünü de vurduğu bildirildi. Gürcistan Devlet Başkanı, saldırıyı doğrularken, dört Rus uçağını düşürdüklerini öne sürdü. Rus makamları saldırıyı kesin bir dille yalanladı.

Gürcistan, gün içinde Güney Osetya'nın başkentinin kontrolünü ele geçirdiğini duyururken, isyancıların lideri Eduard Kokoity'nin kentten kaçtığını iddia etti. Güney Osetyalı isyancılar adına açıklama yapan, Güney Osetya'nın Moskova'daki elçisi Dimitri Medoyev ise Gürcistan'ın bu iddialarını yalanladı.

ABD Gürcistan'a arka çıktı
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Gonzalo Gallegos, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz ve hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısını yapıyoruz. Bütün tarafları, Gürcüleri, Güney Osetyalıları ve Rusları, gerginliği düşürerek, çatışmadan kaçınmaya çağırıyoruz" dedi. Gallegos, çatışmanın taraflarıyla görüşmek üzere bölgeye bir özel temsilci göndermekte olduklarını da belirtti.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'in krize ilişkin çeşitli ülkelerin üst düzey yetkilileriyle görüşmeler yaptığı bildirildi. Bu arada ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, çatışmalara ilişkin ilk açıklamasında, durumu yakından izlediğini ve Gürcistan'ın ABD'den yardım istemediğini duyurdu.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, CNN International'a yaptığı açıklamada, ülkesinin kendini savunmaya çalıştığını söyledi. Saakaşvili, Gürcistan'a yardım etmenin ABD'nin çıkarına da olduğunu vurgulayarak, ABD sözcüsünü yalanlamış oldu.

Türkiye de Gürcistan'dan yana
ABD açıklamasının hemen ardından Türkiye de "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden yanayız, ivedilikle ateşkes ilan edilmeli" açıklaması yaptı. Türkiye ile elektrik alış-satışı konusunda bir anlaşması bulunan Gürcistan, bu sabah saatlerinde Türkiye'den ek elektrik talebinde bulundu. Talebi değerlendiren Türk tarafı, öğle saatlerinden itibaren Gürcistan'a elektrik vermeye başladı. Anadolu Ajansı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gürcistan Başbakanı Saakaşvili'yi telefonla arayarak, Gürcü ve Oset tarafların doğrudan görüşmelerle soruna çözüm bulmaları yönünde çağrıda bulunduğunu duyurdu. Anadolu Ajansı, Tayyip Erdoğan'ın "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden yanayız" sözlerine de yer verdi.

Avrupa Birliği de Güney Osetya hakkında açıklama yaparak tarafların soruna barışçıl çözüm bulmaları ve ateşkes ilan etmeleri çağrısında bulundu. ABD ve Türkiye'nin yaptığı gibi, Avrupa Birliği de, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını açıkladı. Hatırlanacağı üzere Türkiye, ABD ve AB, birkaç ay önce, Kosova'daki referandumu baz alarak, bu ülkenin bağımsızlığını ivedilikle tanımışlardı. Güney Osetya'da 2006 yılında yapılan referandumda ise bağımsızlık talebi geçerli oyların yüzde 99'una tekabül ediyordu. Seçimler 34 uluslarası kuruluş tarafından izlenmiş ve adil olduğu duyrulmuştu.

Gürcistan gibi 'turuncu devrim'le Batı yanlısı Yuşçenko'nun işbaşına geldiği Ukrayna da, Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı duymasını istedi. Ukrayna, taraflar arasında ateşkes ilan edilmesini istedi, ayrıca, bölgede bulunan vatandaşlarının saldırıdan zarar görmediğini açıkladı.

Henüz saldırıyı kınayan yok
Güney Osetya'nın özerk yapısına açıkça müdahale eden Gürcistan, bunu, bölgede "anayasal düzeni tesis etmek" için yaptığını açıkladı. Ancak 1992'de imzası bulunan Gürcistan'ın bu talebi, Güney Osetya'nın özerk yapısına yönelik bir müdahale olarak yorumlanıyor. 7 Ağustos'ta ateşkes ilan eden Gürcistan, Güney Osetya'nın bağımsızlığını ilan eden yetkililerle de görüşeceğini duyururken, gece bu bölgeye yönelik saldırı başlatması, uluslararası hukuka da aykırı görülüyor.

İlk belirlemelere göre 1400 kişinin ölümüne neden olan saldırı hakkında ABD, Türkiye, AB ya da Ukrayna, herhangi bir kınama açıklaması yapmadı. Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyması istenilen Rusya ise faaliyetlerini "sadece Güney Osetya'yı korumak" olarak tanımladı. Rus makamları, krizin başından bu yana, Güney Osetya sınırı dışındaki hiçbir Rus operasyonu iddiasını doğrulamadılar.