ABD ile Hindistan nükleer ortak

ABD ile Hindistan arasındaki nükleer anlaşmalara onay verildi. Muhalifler hükümetin ülkeyi kandırdığını söylüyor.

soL (DIŞ HABERLER) Nükleer Tedarikçiler Grubu, ABD`nin Hindistan`a nükleer teknoloji satmasına onay verdi. Satışların başlaması için bir sonraki süreç ABD Kongresi`nden çıkacak onay olacak.

Hindistan onayın enerji ihtiyaçlarını karşılamaları için iyi bir adım olduğunu değerlendirirken anlaşma Hindistan`a uygulanan 30 yıllık politikadan vazgeçilmesi anlamına geliyor. Hindistan 1974 yılında nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasını imzalamamıştı. Nükleer Tedarikçiler Grubu da Hindistan`a nükleer teknoloji ve malzeme tedarikini yasaklamıştı.

Hindistan ayrıcalıklı
Anlaşma 45 ülkeden gruba üye olan ülkelerin onayından sonra sağlandı. 3 gün süren görüşmeler sonrasında Hindistan`ın nükleer silahları Önlemen Anlaşması`nı imzalamadan tedarik hakkı kazandığı kararı çıktı. Diğer ülkelerin imzalamasının zorunlu olduğu anlaşmadan Hindistan`ın muaf tutulması ise tepkilere yol açtı. İran`ın nükleer çalışmalarından ötürü izole edilmesinin ve nükleer silahsızlanma için yürütülen uluslararası çabanın göz ardı edilmesi anlamına geldiği yorumları yapıldı.

Farklı söylemlerle kandırıyorlar
Söz konusu onayın ABD yönetiminin Nükleer Tedarikçiler Grubu`nda lobi çalışması yürütmesinden sonra gelmesi de dikkat çekti. İktidarda olan Kongre Partisi`yle koalisyon olan Komünist Parti ve Hindistan`ın en büyük muhalefet partisi olan Bharatiya Janata Partisi (BJP) nükleer anlaşmalar nedeniyle hükümetten desteklerini çekmiş ve hükümetin halkı "aldattığını" ifade etmişti. BJP lideri Yaşvant Sinha konuyla ilgili yaptığı açıklamada "ABD hükümetinin Kongre`ye söyledikleri ve bizim hükümetimizin bize söyledikleri arasında büyük bir fark bulunuyor" dedi.