ABD hem karadan hem havadan operasyon yaptı, Kürtler Musul Barajı'nı geri aldı

Irak'ın Musul kentinin barajı, İslam Devleti militanlarından Kürt peşmergelerinin eline geçti. Peşmerge saldırısına, ABD'nin havadan bombardımanı eşlik etti. ABD özel birlikleri kara operasyonuna da katıldı.

Kuzey Irak'ın Musul kentindeki baraj, Kürt peşmerge güçlerinin kontrolüne geçti. Kürt yetkililer, eski adı IŞİD olan İslam Devleti militanlarının bölgeden püskürtüldüğünü ve tam kontrolü sağladıklarını duyurdu.

BBC'ye konuşan Hoşyar Zebari, baraj etrafında yapılan savaşın çetin geçtiğini söyledi.

Stratejik öneme sahip olan baraj, 7 Ağustos'ta İslamcı militanların eline geçmişti. Kuzey Irak'taki kentlerinin su ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayan barajın, İslam Devleti militanları tarafından kapakları açılarak kentleri su altında bırakmak üzere kullanılmasından korkuluyordu.

Pazar sabahı Kürt peşmergeler tarafından karadan düzenlenen operasyona, ABD savaş uçakları da füzelerle destek verdi. ABD, Pazar günü İslam Devleti'ne ait 19 araca isabet kaydettiklerini açıkladı.

Zebari, bir sonraki hedeflerinin Nineveh ovasını İslam Devleti militanlarından temizleyerek, evlerinden kaçmak zorunda kalan binlerce Hıristiyan ve Ezidi'nin dönüşünü sağlamak olduğunu söyledi.

Zebari'nin açıklamasında dikkat çeken bir nokta, ABD uçaklarının hava saldırıları sırasında, ABD özel birliklerinin de karadan saldırıları koordine ettiğini açıklaması oldu.