ABD Haitili göçmenlere karşı önlem alıyor

ABD, aralarında tedaviye ihtiyaç duyan ağır yaralıların da bulunduğu pek çok Haitili’nin vize başvurusunu reddetti.

ABD, Haiti’nin başkentini cehenneme çeviren deprem sonrasında açlık, tedavi ihtiyacı veya güvenlik gerekçeleriyle göç etmek isteyen Haitililere karşı çeşitli önlemler almaya başladı.

Göç etmeyin çağrısı
Bu önlemlerden birini, Haiti semalarında dolaşan ABD uçaklarından yapılan “göç etmeyin” çağrısı oluşturuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sayfasında yayınlanan habere göre, Haiti halkına dinletilmek üzere Haiti’nin Washington Büyükelçisi Raymond Joseph’in sesinden bir mesaj kaydedildi.

Yerel dilde kaydedilen mesajda Haiti halkına şöyle deniyor, “Ülkeden kaçmak için teknelere koşmayın. Bunu yaparsanız, daha büyük sorunlar yaşarsınız. Çünkü, size karşı dürüst olacağım, Amerika Birleşik Devletleri’nin size kapılarını ardına kadar açacağını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Denizde yakalanacak ve ülkenize geri yollanacaksınız.”

ABD hapishanelerinde Haitili göçmenlere yer açılıyor
Hazırlıkların bir diğer boyutunu ise, kitlesel göç olasılığına karşı ABD’deki bazı hapishanelerin boşaltılması oluşturuyor.

Bu doğrultuda, başka ülkelerden yasadışı göç ettikleri gerekçesiyle Miami’deki Krome Merkezi’nde tutulan 250 ila 400 tutuklu başka bir federal hapishaneye nakledilerek, deprem dolayısıyla ülkeye yasadışı yollardan girmeye kalkışacak Haitili göçmenler için yer açıldı.

Amerikan İç Güvenlik Departmanı tarafından yapılan açıklamada, Güney Florida’daki bazı hapishanelerin yanı sıra Guantanamo’da da Haitililer için yer açıldığı belirtildi.

Afrika kucak açıyor
New York Times gazetesinde yayınlanan bir habere göre, aralarında ağır yaralıların da bulunduğu pek çok Haitilinin vize başvurusu Washington tarafından reddedildi.

Washington’un çaresiz durumdaki Haitililere karşı sert tutumu karşısında Senegal Devlet Başkanı Abdoulaye Wade, “atalarının topraklarının” Haitililere her zaman açık olduğunu belirterek “Afrika’nın Haitililere anayurtlarına dönme hakkı tanıması gerekir. Bu onların hakkı” dedi.

Haiti’nin başkentinde deprem sonrasında gıda bulunamıyor, ulaşım imkanları çok sınırlı ve fiyatlar ise kıtlık ve karaborsa nedeniyle büyük artış gösterdi. Üstelik başkent sokaklarında yağma ve şiddet giderek artıyor. Bu nedenle başkentin bir an önce boşaltılması gerektiği söyleniyor.
(soL - Dış Haberler)