ABD Genelkurmayı Obama'yı yalanladı

ABD Genelkurmay Başkanı Irak’taki askerlerin 2 yıl içinde çekilme ihtimali olmadığını belirterek Obama’yı yalanladı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'deki başkanlık yarışının Demokrat adayı Barack Obama'nın Irak'tan çekilme planlarına ABD Genelkurmay Başkanı'ndan yanıt geldi. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Irak'tan koşulsuz olarak 2 yıl içinde çekilmeyi içeren bir takvim ilan etmenin çok tehlikeli olacağını, bunun Irak'ta ekonomik ve siyasal açıdan sağlanan gelişmeleri tehlikeye sokacağını söyledi.

Mullen, yaptığı açıklamada, Obama'nın bu yöndeki fikirlerin anımsatılması üzerine, "Çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını düşünüyorum" dedi. Irak Cumhurbaşkanı Nuri el Maliki'nin de onayladığını açıkladığı geri çekilmeyle ilgili Mullen, ülkede koşulların iyileşmesini beklediklerini belirtti. Mullen'in geri çekilme ile ilgili neden kesin bir takvim verilmediği sorusuna yanıtı ise şu oldu: "2 yıl içinde çekileceğiz demek mümkün değil, çünkü ülkede geleceğe dair öngörüde bulunmamız gerçekten de zor. Kesin bir tarih vermek tehlikeli sonuçlar doğurur."

Mullen sadece bu sonbaharda Amerikan askeri sayısında indirime gidebileceklerini belirtti. Mullen, Irak'taki birliklerin Afganistan'a aktarılmasının yol açtığı Irak'taki savaşın kazanıldığı ama Afganistan'dakinin halen devam ettiği şeklindeki yorumlara da kesin bir cevap vermekten kaçındı ve "İlerleme kaydettiğimiz ve istediğimiz başarıyı sağlayamadığımız noktalar bulunuyor" dedi. İran'la ilgili soruları da yanıtlayan Mullen, "Şu anda iki savaş içindeyiz, üçüncü bir cepheye ihtiyacımız yok. Ama bu yapamayacağımız anlamına gelmez" dedi.