ABD gençleri savaşa ısındırıyor

ABD Ordusu'nun gençleri askere almak için denediği yöntemlere bir yenisi daha eklendi. Asker alım tezgahını alışveriş merkezlerinin içine kurmaya başlayan ABD Ordusu, video oyunları ve simülasyon tesisinde, otel lobisi rahatlığında ağırladığı gençleri askerliğe ısındırmaya çalışıyor.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Ordusu, giderek daha fazla sıkıştığı asker sayısını artıramama konusunda yeni projeler üretmeye başladı. ABD'nin Philadelphia kentindeki büyük bir alışveriş merkezinde açılan ve ordunun klasik asker toplama merkezlerinden oldukça farklı olan yeni bir tesiste, gençlerin savaşmaya özendirilerek askere alınmaya çalışıldığı gözlendi.

12 milyon dolara malolduğu söylenen ve iki yıllık deneme süresi öngörülen "ABD Ordu Tecrübe Merkezi" (The U.S. Army Experience Center) adlı tesiste, askeri video oyunları oynanabiliyor, gerçek bir Humvee askeri aracından "düşman askeri kampı"na sanal olarak ateş açılabiliyor, Apaçi ya da Blackhawk helikopterlerinin modellerinden "düşman askerleri"ne sanal otomatik tüfek ateşi saldırısı düzenlenebiliyor. Askeri yetkililerin, "otel lobisi ve video oyun merkezi karışımı bir yer" olarak nitelediği tesiste, askeri video oyunlarıyla yüklü 60 bilgisayar, 19 Xbox 360 video oyun konsolunun yanı sıra, askeri üslerin yapısı ve ordudaki kariyer seçenekleriyle ilgili bilgi veren interaktif ekranlar bulunuyor.
Irak'ta görev yaptıktan sonra ordudan ayrılan Jesse Hamilton adlı ABD'li eski bir asker ise, söz konusu merkezde uygulanan yöntemle, savaşın cazip bir şeymiş gibi gösterildiğini ve potansiyel askerlerin yanlış yönlendirildiğini belirtti.

Liselilere toplu-tüfekli "Gençlik Kampı"ABD Ordusu'nun, sadece yaşı uygun olanlara değil lise gençliğine yönelik programları da var. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında, ABD Kara Harp Okulu'nun 18 yaş altındaki liseli öğrenciler için yaz kampı düzenlediği ortaya çıkmıştı. Bir hafta süren yaz kampında liseli öğrencilerin, her sabah saat beşte kalkıp askeri marşlarla güne başladığı, arazi şartlarındaki askeri eğitimin ardından, günlerini savaş oyunları oynayarak ve robot yapımının gösterildiği atölye çalışmalarına katılarak günlerini geçirdikleri öğrenildi. Her yıl düzenlenen bu kampta zorlu eğitimleri "başarı"yla tamamlayan gençlere askeri akademiye girme "hakkı" veriliyor. İlginç bir nokta ise, gençlerin bu kamplara olan ilgisinin 11 Eylül saldırısı ardından önemli bir yükseliş gözlenmesi...
"Bir asker getir, iki bin dolar götür"
Yıllık "Askeri Durum Rapor"larında, özellikle Ortadoğu'da, asker kaçağı sayılarının yükselmesine sıkça yer verilirken, orduya asker bulmakta zorlanan Pentagon 2005 yılında, gençleri orduya ikna edenlere ikişer bin dolar ödül verileceği ilan edilen bir "yarışma" başlatmıştı. Ulusal Savunma Birimi tarafından kurulan "Askere Alma Destek Birimi" (G-RAP), bir program dahilinde ve üyeleri aracılığıyla ABD Ordusu'na yeni askerler "kazandırmıştı". Yarışta birinci gelen Dana Kline adlı piyade eri, orduya 47 aday, 38 sözleşmeli ve 26 yeni asker kaydettirerek binlerce dolar "kazandı".
Öte yandan, Pentagon ABD'li McCann Erickson adlı reklam ajansına 2011 yılının Mart ayına dek sürecek 5 yıllık bir anlaşma için 1,35 milyar dolar ödeme yaptı. Ajans, ABD Kara Kuvvetleri'ne yeni asker katılmasını teşvik edecek reklamlar hazırladı.
Suçlular da orduya
Yeterli sayıda gönüllü asker bulmakta zorlanan Pentagon, asker alımındaki şartlarını da esnetti. Asker sayısını artırmak için, geçmişlerinde yaralama, silahlı soygun, hırsızlık ve araba kazasıyla adam öldürme gibi suçlardan mahkumiyet almış olanları, astım, yüksek tansiyon, dikkat kaybı sendromu gibi askerlik açısından riskli ve özel bakım gerektiren asker adaylarını da orduya kabul etmeye başladı.