ABD füzeleri Nisan’da Polonya’da

Polonya Savunma Bakanlığı sözcüsü, ABD'nin kuracağı üste sekiz fırlatma rampası bulunacağını ve 100 Amerikan askerinin görev yapacağını belirtti.

ABD’nin, Polonya'nın kuzeyindeki Morag kasabasına Nisan ayında Patriot füzesi bataryası konuşlandıracağı bildirildi. Polonya Savunma Bakanlığı sözcüsü Janusz Sejmej, ABD'nin kuracağı üste, sekiz fırlatma rampası bulunacağını ve 100 Amerikan askerinin görev yapacağını belirtti.

George W. Bush döneminde ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne füze savunma sistemi yerleştirme planı Rusya’nın büyük tepkisini çekmiş ve Kremlin de Polonya sınırına füze kalkanı yerleştireceğini açıklamıştı. ABD Başkanı Barack Obama ise planı değiştirmiş ve füzeleri sadece Polonya ve Çek Cumhuriyeti yerine daha fazla ülkeye yerleştirme kararı almıştı. Plan değişikliğini ilk başta üzüntüyle karşılayan Polonya hükümeti de, ABD’nin ülkeye savunma sistemi yerleştirme kararında vazgeçmediğini öğrenince memnuniyetini dile getirmiş ve geçen Ekim ayında ABD’yle anlaşma imzalamıştı.

(soL - Dış Haberler)