ABD füze savunma sisteminden vazgeçebilir

Obama "İran nükleer programından vazgeçerse Doğu Avrupa’ya füze savunma sistemi yerleştirmeyiz" dedi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Devlet Başkanı Barack Obama, İran'ın nükleer programından vazgeçmesi durumunda, ABD'nin Doğu Avrupa'ya füze savunma sistemi yerleştirmeyeceğini açıkladı.

Rosbalt haber ajansının haberine göre, Çek Cumhuriyeti'ne yaptığı resmi ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programından vazgeçmesi durumunda ABD'nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya füze savunma sistemleri konuşlandırmayacağını açıkladı.

Prag'da nükleer silahlar ile ilgili bir açık oturuma katılan Obama, "İran, nükleer programından vazgeçerse, bizim Avrupa'ya füze savunma sistemi yerleştirme isteğimiz ortadan kalkar. İran ile tarafların bir birlerinin çıkarlarına saygı göstermesi üzerinden işbirliğini hazırız" diye konuştu.

Bu anlamda, İran yönetiminin önünde iki tercih olduğunun altını çizen Obama, İran'ın ya dünya kamuoyundan izole olmaya devam edeceğini, ya da dünya siyasetinin bir parçası olacağını sözlerine ekledi.

ABD, İran ve Kuzey Kore'den gelecek füze saldırılarını önlemek amacı ile Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze savunma sistemi kurmayı planlıyor, Rusya ise projenin asıl hedefinin İran ve Kuzey Kore değil kendisi olduğunu belirterek bu projeye karşı çıkıyor.