ABD devreye girdi, istihbarat paylaşımı başladı

Hindistan’ın Mumbai kentinde geçen sene 177 kişinin öldüğü terör saldırılarının ardından, nükleer güç sahibi iki komşu ülke Hindistan ve Pakistan araya ABD’nin girmesiyle istihbarat paylaşımına başladı.

soL (HABER MERKEZİ) Obama'nın Afganistan'a yüklenmesi ve Taliban'ın ülkede etkisini artırmasıyla ABD, sürekli gergin ilişkileri olan Pakistan ile Hindistan'ın İslamcı militanlarla ilgili istihbarat paylaşması için devreye girdi.

CIA ve ABD'li diplomatlar, Mumbai'deki saldırıdan sonra Hindistan'ın Pakistan'ı suçlamasıyla artan gerginlikte arabulucu olarak iki ülkenin İslamcı militanlar ve bölgedeki terör olayları konusunda iletişime geçmesini sağladı. Zaman zaman sınırlarına asker yığan iki ülke bölgedeki ibrenin İslamcılara dönmesiyle anlaşma yolunu seçmek zorunda kaldı.

Geçen hafta yapılan seçimden galip çıkan Başbakan Manmohan Singh, Afganistan ve Pakistan 'da baş gösteren karışıklıkların önüne geçmek üzere kapsamlı bir güvenlik önlem paketi üzerinde çalışacağını , ABD Başkanı Obama ile başlattığı diyalogun bölgede artan Taliban'ın ve El Kaide'nin etkinliğini artırmalarıyla oluşan huzursuzluğu gidereceğini söylemişti.