ABD’den Kuzey Afrika atağı

Gürcistan kriziyle darbe yiyen ABD, Kuzey Afrika’da adım atarak hegemonyasını güçlendirmeye çalışıyor.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dün Kuzey Afrika gezisinin son ayağı olan Fas'ta "terörizme karşı birlik" mesajı verdi.

Geçtiğimiz Perşembe günü başlayan ve Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'ı kapsayan gezinin bölgedeki ABD etkisini güçlendirmek amacı taşıdığı belirtiliyor.

Ziyaretinin "karşılaşılan ortak zorluklara dair daha bütüncül bir yaklaşım geliştirmek" amacında olduğunu belirten Rice, dört ziyaretin de olumlu geçtiğini belirtti.

Fas Dışişleri Bakanı Tayyip Fessi Fihri de görüşmelerin ortak tehditlere ve uluslararası teröre karşı neler yapılabileceği konusuna odaklandığını dile getirdi. Görüşmede 1975 yılından beri Fas ve Cezayir arasında ihtilaf kaynağı olan ve zengin doğal kaynaklara sahip Batı Sahra bölgesi de gündeme geldi. Rice, işbirliğini güçlendirmek için sorunun çözümüne çok önem verdiklerini dile getirdi.

Rice'ın dört ülkeyi kapsayan gezisinin ABD dış politikası açısından kritik önem taşıdığı ifade ediliyor. Gezi, ABD seçimleri öncesinde cumhuriyetçilerin son vitrin çalışmalarından biri olarak yorumlanırken, Beyaz Saray'ın Gürcistan kriziyle sarsılan ABD hegemonyasını güçlendirme refleksinin ürünü olarak da nitelendiriliyor.

Rice, gezinin ilk durağı Libya'da yıllardır sürdürdüğü ABD karşıtı politikalarıyla tanınan Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ile görüşmüş ve bu görüşmeyi "tarihi bir adım" olarak nitelendirmişti.