ABD’de nükleer güvenlik şovu

ABD, düzenlediği uluslararası nükleer güvenlik zirvesinde İran’a yönelik yaptırımlar konusunda ülkeler üzerindeki baskıyı arttırmayı amaçlarken, İran ülkeleri nükleer saldırıyla tehdit eden ABD’nin dünya barışı hakkında vaaz veremeyeceğini belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun Vaşington'da dün başlayan uluslararası nükleer güvenlik zirvesinde bir araya gelmesinin ardından, ABD yetkilileri Çin'in nükleer programı konusunda ABD'nin endişelerini paylaştığını açıklarken, Çin yaptırımlara karşı olduğunu yineledi. ABD'li bir yetkili, liderlerin görüşmede İran ve nükleer silahsızlanma konusunda uzun bir konuşma yaptıklarını belirterek, Hu'nun Tahran yönetimine karşı yaptırımları öngören BM kararı üzerinde birlikte çalışmaya kabul ettiğini söyledii. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise, yaptırımlar yerine diyalogdan yana olduklarını ve bu politikayı değiştirmediklerini ifade etti.

ABD Başkanı Obama, Hu’yla görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, zirvenin dünyayı daha güvenli bir hale getireceğini savunurken, İran başka ülkeleri nükleer saldırıyla tehdit eden ABD’nin nükleer karşıtı olduğu iddiasıyla zirve düzenlemesini eleştirdi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehmanparast, ABD’nin amacının dünyanın dikkatini kendi nükleer silahlarından uzaklaştırmak olduğunu ifade etti. Obama yönetiminin nükleer silah kullanımının sınırlandırılmasını öngören son kararının İran’ı kapsamadığının altını çizen Mehmanparast, böyle bir ülkenin dünya barışı hakkında vaaz veremeyeceğini söyledi.

‘Türkiye’yle işbirliği yapalım’
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Türkiye ve İran'ın nükleer silahlara karşı işbirliği yapabileceklerini söyledi. Mutteki, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım ile görüşmesinde, “İran, Türkiye ve nükleer silahlara karşı olan diğer ülkeler, nükleer silahların imhası için işbirliği yapabilir” dedi.

Vaşington’daki zirveye katılan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, Fransa'nın "güvenliğinin garantisi olan” nükleer silahlardan vazgeçmeyeceğini söyledi. ABD’nin İran’a karşı sert yaptırım politkasını destekleyen Sarkozy, “Bu silahtan ancak, dünyanın istikrarlı ve güvenli olduğuna emin olduğum ölçüde bir gün vazgeçebilirim” dedi.
(soL - Dış Haberler)