ABD’de abluka tartışmaları

ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Parti'ye mensup yedi üyesinden oluşan ABD delegasyonu, Küba'yı ziyaret etti

soL (DIŞ HABERLER) Barack Obama'nın başkan seçilmesinden sonra Barbara Lee'nin başkanlığındaki ilk ABD kongre delegasyonu Küba'yı ziyaret etti. 7 kişilik Demokrat delegasyon cumartesi günü, Küba Parlamentosu Başkanı Ricardo Alarcon ve Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez ile görüştü.

Barbara Lee yaptığı açıklamada "delegasyonumuzun çoğunluğu iki ülke arasındaki ilişkilerin bir an önce normalleşmesi gerektiğini ve detayların sonra tartışılabileceğini düşünüyor" dedi. Ayrıca Barbara Lee Kübalı yetkililerle yaptıkları görüşmeler sonrasında daha genel meselelerin ve prensiplerin tartışıldığını belirtti ve iki egemen ulus arasında tartışmaların ilerlemesinden mutluluk duyacaklarını belirtti.

Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi'ndeki önemli cumhuriyetçi senatörlerden Richard G. Lugar da başkan Barack Obama'ya Küba ile doğrudan görüşmelere başlaması için çağrı yaptı. 50 yıldır Küba'ya karşı uygulanan ablukanın ABD'nin Latin Amerika ülkeleri ile olan ilişkilerini bozduğunu ve ABD'nin Batı Yarıküre'deki politik çıkarlarını tehlikeye attığını işaret etti ve ABD'nin Latin Amerika için yeni bir politika benimsemesi gerektiğini belirtti. Lugar'ın tavsiye ettiği politika Küba'ya uygulanan ablukanın kaldırılmasını ve Küba ile ekonomik ve politik ilişkilere başlandıktan sonra ABD Ticaret Odası ve insan hakları örgütlerinin de içinde olduğu yeni bir yapı ile bir politika izlenmesini içeriyor.

Lugar'ın önerdiği bu politika, 17 Nisan'da Trinidad ve Tobago'da düzenlenecek Amerika zirvesi öncesinde Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesi sayesinde diğer Amerika ülkelerinin ABD'ye karşı olan tutumunu yumuşatmayı hedefliyor.

Fidel, Lugar'ı onayladı

Küba'nın eski devlet başkanı Fidel Castro, konuya dair yazdığı yazıda Indiana senatörü Lugar'ın yeni politikasının sağlam bir zemine oturduğunu öne sürdü ve ABD'nin Küba'ya uyguladığı abluka politikasının tam bir başarısızlık olduğunu ve iflas ettiğini belirtti.

Kıtada uyuşturucu kaçakçılığı ve kaçak göçmenlik gibi sorunların ortadan kaldırılabilmesi için ABD ve Küba'nın işbirliğinin gerekli olduğunu öne süren Fidel, Latin Amerika ülkelerinden de Trinidad ve Tobago'daki Amerika zirvesinde Küba'ya uygulanan ablukanın kaldırılması için baskı oluşturmalarını istedi.

Ayrıca yazının sonunda Fidel, Küba'nın ABD ile görüşmekten asla korkmadığını ve bazı saçma fikirlerin aksine ayakta kalmak için Küba'nın bir cepheleşmeye ihtiyacı olmadığını belirtti.

Obama seçildikten sonra Küba'ya uygulanan yaptırımların gözden geçirilmesine karar vermişti ve bu çerçevede ABD ile Küba arasındaki seyahatin ve aileler arasındaki para transferinin sınırlandırılmasına dair uygulamaları kaldırmayı planlamaktaydı ancak ablukanın kaldırılmayacağını belirtmişti.

Batı Yarımküre'de Küba'yı diplomatik olarak tanımayan El Salvador dışındaki tek ülke ABD idi. El Salvador'un yeni seçilen devlet başkanı Mauricio Funes de iktidarı devraldıktan sonra Küba ile ekonomik ve siyasi ilişkiler geliştireceğini belirtmişti.