ABD bombalamayacak

ABD yetkilileri Irak’ta IŞİD’e karşı bir hava saldırısı düzenlenmesiyle ilgili olarak “henüz o noktada değiliz” açıklaması yaptı. Bağdat’ta geçen Çarşamba faaliyete geçen Irak-ABD ortak harekat merkezi istihbarat toplamaya devam ediyor.

ABD yetkilileri, radikal İslamcı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hakkında Amerika istihbaratının henüz bilgi toplamakta olduğunu ve bunun daha haftalarca sürebileceğini, dolayısıyla yakın zamanda örgüte Amerikan hava saldırısı beklenmemesi gerektiğini söylediler.

ABD'nin Irak'a 300 kadar askeri danışman göndereceği yolunda geçen hafta yapılan açıklamalarla Körfez'de görülen uçak gemisi, kruvazör ve muhrip hareketleri üzerine ABD'nin IŞİD'e karşı her an hava saldırına geçebileceği izlenimi doğmuştu.

Adının açıklanmamasını isteyen bir yetkili Reuters'e, "Daha o noktada değiliz" dedi.

ABD istihbaratı, her gün Irak üzerinde uçan 30-35 kadar keşif uçağı ve insansız hava aracının elde ettiği verilerle besleniyor.

Bu istihbaratın Çarşamba günü Bağdat'ta faaliyete geçen Irak-ABD ortak harekat merkezindeki 90 kadar Amerikalı personelin de katkısıyla destekleneceğini söyleyen yetkililer, IŞİD'in konuşlanması, planları ve silah depolarının ayrıntılı bilgiyle belirlenmesinin zaman alacağını söylediler.

IŞİD son haftalarda Irak askerlerinin terk ettiği silah depolarını da ele geçirerek gücünü artırmıştı.

Ancak bir başka yetkili, hedef belirlenmesi halinde, az istihbaratla bile, IŞİD'e karşı sınırlı boyutta hava saldırısının mümkün olduğunu söyledi.

Irak'taki Şii-Sünni mezhep çekişmesine taraf olmak istemeyen ABD Başkanı Barack Obama, şu anda siyasi önceliği Şii Başbakan Nuri el Maliki'yi Sünnileri ve Kürtleri de içine alan geniş tabanlı bir hükümet kurmaya ikna etmeye veriyor.