ABD Asya’ya yükleniyor

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ve Çin'e yönelik baskılarını artıran ABD, bölge ülkelerini bu iki ülkeye ve İran'a karşı konum almaya zorluyor. Bölge çatışma alanı olmaya sürükleniyor.

27 bölge ülkesinin katıldığı Asya-Pasifik Güvenlik Forumu'na ve Güney Kore'yle yapacağı askeri tatbikata üst düzey yetkilileriyle yüklenen ABD yönetimi, saldırganlığın boyutunu artırdı. Hindistan ve Vietnam ile askeri anlaşmalar imzalayan ABD, Güney Kore askeri birlikleriyle birlikte bugün Japon Denizi'nde başlayacak ve 3 gün sürecek tatbikata destek topluyor. Bununla birlikte, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki askeri girişimlerinin de önünü kesmeye çalışıyor.

Hilary Clinton: Çin'in askeri gelişimi rahatsızlık verici
Asya'nın en büyük güvenlik forumu Asya-Pasifik Güvenlik Toplantısı'na katılmak için Vietnam'da bulunan ABD Dış İşleri Bakanı Hilary Clinton, katılımcı ülkelere Çin ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin askeri gelişimine karşı ortak hareket etme ve İran'ın nükleer geliştirme programına net bir tavır alma çağrısı yaptı. Clinton Çin'in bütün Güney Çin Denizi'ni sadece kendisinin olarak gördüğünü ve bu kendine güvenin bölgede rahatsızlık yarattığını söyledi.

Çin ve ABD'nin arası Ocak ayında ABD'nin Tayvan'a silah sattığının öğrenilmesiyle bozulmuştu. Çin, Obama yönetiminin Mart ayında bir Güney Kore savaş gemisinin batırılmasından Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni (KDHC) sorumlu tutmasını reddetmişti.

Temmuz ayında Orta ve Güney Asya ülkelerinde askeri ve diplomatik girişimlerine hız veren ABD'li bakan Clinton, Myanmar'ın KDHC'den lüks tüketim malzemeleri ve nükleer araştırmalarda kullanılacak para karşılığında askeri malzeme satın aldığının bilindiğini söyledi.

Clinton, Asya-Pasifik Güvenlik Forumu'nda Endonezya ve Vietnam'ı bölgedeki önemli müttefikleri olarak gördüğünü belirtti. ABD'li yetkililer bu iki ülkeyle kademeli olarak askeri ilişkilerin geliştirileceğini belirtti.

ABD-Hindistan Anti-Terörizm İşbirliği Anlaşması imzalandı.
Cuma günü iki ülke yetkilileri Hindistan'a yönelebilecek yeni terörist girişimlere karşı ABD-Hindistan Anti-Terörizm İşbirliği Girişimi'ni imzaladı. Anlaşmaya göre iki ülke komandoları ve özel kuvvetleri beraber hareket edecek. Anlaşmanın, ABD diplomatik ve askeri yetkililerinin hafta içinde Hindistan ve Pakistan'ı savaşa sokmaya yeltenen yeni terörist girişimler olabileceğini işaret etmelerinden hemen sonrasına rastlaması dikkat çekti. ABD'nin Hindistan Büyükelçisi Timothy Roemer, yakın gelecekte iki ülke arasında bilgi paylaşımı, büyük şehirlerin güvenliği, bombalama olaylarının soruşturulması ve sınır güvenliği konularında daha yakın bir çalışma içerisinde olacaklarını söyledi. Bununla birlikte, teröristlere para aktarımının ve finansmanın engellenmesinin de altı çizildi. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen ise, teröristlerin 2008'de 166 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve Pakistan'da üslenen İslamcı örgüt Lashkar-e-Taiba'nın gerçekleştirdiği Mumbai saldırısına benzer saldırıları yakın zamanda gerçekleştirebileceğini söyledi. Mullen, küçük bir radikal örgütün bile Pakistan-Hindistan arasında çıkabilecek bir savaşa iki ülkeyi itebileceğini belirtti.

ABD ve Güney Kore bugün Japon Denizi'nde askeri tatbikatta...
Toplam 200 savaş uçağı, 20 gemi ve 8000 askerin katılacağı tatbikat iki ülke silahlı kuvvetleri arasında ilk kez gerçekleşecek. ABD'nin KDHC'ye yönelik baskılarını artırdığı ve hafta içerisinde yeni yaptırımlar uygulayacağını belirttiği bir dönemde gerçekleşmesi son derece dikkat çekici. Mart ayında bir Güney Kore savaş gemisinin batırılması olayıyla suçlanan ve o günden bu yana defalarca kez bu olayla ilgisinin olmadığını belirten KDHC, ABD ve Güney Kore arasında gerçekleşecek tatbikata sert yanıt verdi. Tahrik edici adımların savaş tehtidi olarak algılanacağını söyleyen KDHC'li yetkililer 'kutsal bir misilleme savaşına" her zaman hazır olduklarını belirttiler.

Hindistan ABD'den Patriot hava savunma füzeleri almaya hazırlanıyor
Öte yandan, ABD bölge ülkelerine silah satışlarını da sürdürüyor. Patriot füze savunma sistemlerini üreten ABD'li Raytheon şirketinin Başkan Yardımcısı Joseph Garret, ABD hükümeti izin verirse Hindistan'a Patiot satışı yapmaya hazır olduklarını söyledi. Kendi füze savunma sistemini geliştirme çabasındaki Hindistanlı yetkililer ise Patriot hava savunma sisteminin başarılı olduğunu ve satın almaya sıcak baktıklarını belirttiler. Bununla birlikte Raytheon yetkilileri, Hindistan'ın 'Javelin' anti-tank ve anti-zırh sistemini de almayı değerlendirdiğini ve istek mektubunun yakında gelmesini beklediklerini söylediler. Hindistan ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin tam gaz devam ettiği süreçte, ABD silahlarının ülkede yaygınlaşacağı belirtiliyor.

(soL-Dış Haberler)