ABD, Ahmet Davutoğlu ile görüşmeyi iptal etmiş!

ABD ile Türkiye arasında Ricciardone'nin yolsuzluk soruşturmasının arkasında olduğu iddiasıyla başlayan gerginlikte, ABD'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmeyi reddettiği ortaya çıktı.

(soL - Dış Haberler) New York Times'tan Tim Arango'nun haberine göre, AKP'ye yakın medya kuruluşlarının ve Başbakan Erdoğan'ın, yolsuzluk soruşturmasının arkasındaki isim olarak ABD Büyükelçisi Frank Ricciardone'yi işaret etmeleri, ABD ile Türkiye arasındaki gerginliği artırdı.

İddiaya göre, yolsuzluk soruşturması sürerken, geçtiğimiz haftanın sonuna doğru Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir aracı vasıtasıyla Ricciardone ile gündemdeki konuları görüşmek için toplantı talep etti. ABD'li yetkililer, Türkiye'nin soruşturmadan dikkatleri dağıtmak için "yabancı komplosu"na sığındıklarını düşünüp bunu engellemeleri için ricada bulunurken, Cumartesi günü AKP'ye yandaş gazetelerin manşetleri, Davutoğlu'nun ABD'li mevkidaşı John Kerry'yi arayarak büyükelçiyi aforoz etmesi ve Tayyip Erdoğan'ın Ricciardone'yi hedef alan sözleri durumu değiştirdi. ABD bu gelişmeler üzerine, daha önce kabul ettiği toplantıyı iptal etti.

Times'ın haberinde, bundan birkaç yıl önce "Arap baharı" sırasında Barack Obama'nın Tayyip Erdoğan ile, David Cameron hariç, dünadaki bütün liderlerden daha fazla görüşme yaptığı söylenirken, Türklerin de bununla övündüğünü, hatta bir gazetenin "sık görüşme"yi överek bunun Türkiye'nin uluslararası arenadaki yükelişine bağladığı hatırlatıldı.