ABD Afganistan’daki gazetecileri zorluyor

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve ABD’deki diğer gazeteci grupları, ABD’nin Afganistan’da gazetecileri “iliştirmesini” kınadı.

İddiaya göre, ABD Afganistan’daki gazetecileri, Amerikan askerlerini “şirin göstermeleri” konusunda uyarıyor. Haber yapabilmek için Amerikan askerlerinin olduğu bölgeden geçmek zorunda olan medya mensupları, Pentagon tarafından görevlendirilen askerler aracılığıyla, haberlerdeki Amerikan askerlerine “olumlu” yaklaşılıp yaklaşılmadığına karar veriyorlar.

“Bu özgür medyaya vurulmuş bu darbedir” diyen IFJ Genel Sekreteri Aidan White, “Ordu, daha önce söyledikleri gibi “gazeteci özgürlüğü” ile ilgilenmiyor. Onların ilgilendikleri, dürüst habercilik yerine propagandadır” diye ekledi.

ABD’de yayın yapan Stars and Stripes gazetesine göre, gazetecileri “teftiş eden” kurum The Rendon Group olabilir. Bahsedilen kurumun, ABD’nin Irak işgali öncesinde, kitle imha silahları üzerine yaydığı yalanlarla adı kötüye çıkmıştı. 2 ay önce, Stars and Stripes gazetesinin bir muhabiri, “iyi haber yapmayı reddettiği” gerekçesiyle herhangi bir askeri birliği izleme hakkından men edilmişti.

IFJ’nin verdiği bilgiye göre, yalnızca Kabil’de, Afgan olanlar da dahil 60 medya kuruluşu ABD ve NATO’ya “iliştirilmiş” olarak yayın yapıyor.

(soL – Dış Haberler)