ABD 10 “Rus casusu”nu tutukladı

FBI, 10 kişiyi “on yıldır Rusya adına casusluk yaptıkları” iddiasıyla tutukladı.

ABD’de 10 kişi, “Rus casusu” olmak iddiasıyla tutuklandı. FBI, bu kişilerin yaklaşık on yıldır “masum siviller” rolünde ABD karar alma mekanizmalarına girmeye ve ABD silahları, diplomatik stratejisi ve siyasi gelişmeleri hakkında bilgi toplamaya çalıştıklarını iddia etti.

11’nci bir “casus”un ise yakalanamadığı bildirildi.

İddianameden casusların ne kadar başarılı oldukları anlaşılmıyor. Ancak bu 11 kişinin, bir casus ağının başında oldukları iddia ediliyor. İddianameye göre bu isimler arasında New York, Vaşington ve Boston’da yaşayan 4 çift yer alıyor. Bu isimler arasında yer alan bir kadının, New York’taki önemli bir İspanyolca yayın yapan gazetenin muhabiri ve editörü olduğu, bu kişiye 2000 yılında bir Rus yetkilinin “videolu şantaj” yaptığı iddia ediliyor.

FBI, Moskova’daki Rus istihbarat örgütü merkezinden, tutuklanan “casus”lardan ikisine “ABD’deki karar alma çevrelerini araştırma ve buralarda bağlar geliştirme” görevi veren bir mesajı çözdüklerini iddia etti. Bu mesaja göre “casus”lardan nükleer silahlardan ABD’nin silah denetimi konusundaki tavrına, İran’dan Beyaz Saray’daki dedikodulara, CIA’deki yönetim değişikliğinden son başkanlık seçimlerine, Kongre’den siyasi partilere çeşitli konularda bilgi isteniyor.

İddianamede “casus”ların kendi aralarındaki iletişimi kısa mesafeli, dizüstü bilgisayarlar arasında kablosuz mesajlarla çözdükleri iddia ediliyor. Ancak iddianame, sanıkların görünmez mürekkep, radyo vericileri, kamuya açık alanlarda “denk gelme”ler, sahte kimlik kullanma gibi eski yöntemlere de başvurduklarını öne sürüyor.

(soL - Dış Haberler)