Abbas'ın işbirliğinin nedeni "duygusal"

Filistin'in görev süresi dolan ve Batı yanlısı siyaseti ile bilinen lideri Mahmut Abbas'ın oğullarının başında bulunduğu şirketlerin ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan 2 milyon dolar hibe aldıkları ortaya çıktı. Listede Abbas'a yakınlığı ile bilinenler de var.

soL (DIŞ HABERLER) Gazze Savaşı'ndaki tutumu nedeniyle "İsrail işbirlikçiliği" ile suçlanan Fetih lideri Mahmut Abbas'ın iki oğlunun başında bulunduğu şirketlerin ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan (USAID) 2 milyon dolar hibe aldıkları ortaya çıktı. Listede Mahmut Abbas'a yakınlığı ile bilinen isimlerin de ABD'den hibe, kredi ve tarımsal destek aldığına yer veriliyor.

Devlet Başkanı olunca çocukları 'para kazandı'
Basına sızan USAID raporuna göre, Fetih liderinin oğlu Yasser Abbas'ın sahibi olduğu Falkon Elektro Mekanik firması ve kardeşi Tarek Abbas'ın genel müdür olduğu Sky Reklam firması 2005 yılından, yani Mahmut Abbas'ın devlet başkanı olduğu dönemden bu yana ABD'den yardım alıyor.

Abbas'ın oğlu Yasser'in avukatı Kerim Şahadeh, ortada "etik olmayan" bir durum olmadığını ve aile ilişkilerinin ABD yardımı ile ilgisiz olduğunu iddia etti.

ABD yönetimine yakın yönetimlere kredi sağlayan USAID, 2005 yılından bu yana Abbas'ın oğullarıyla çeşitli anlaşmalar imzaladı. Bu anlaşmalardan ilki Abbas'ın devlet başkanı olduğu yıl, Batı Şeria'daki "kanalizasyon sistemi" onarımı için Yasser'in şirketiyle imzalandı. ABD'nin bölgedeki imajını düzeltmek için kredi ve hibe sağladığı yöneticileri tarafından beyan edilen USAID'in, Tarek ile imzaladığı ikinci anlaşma 2006 tarihli. iki anlaşma toplam 2,5 milyon dolar hacminde ve bunun 1,9 milyon doları 2005 yılından 2008 yılına kadar parçalar halinde Tarek'in şirketinin hesabına geçti.

İkinci anlaşma yine Yasser'in başında bulunduğu "Birinci Opsiyon İnşaat ve Proje yönetimi şirketi" ile imzalandı ve tutarı yaklaşık olarak 270 bin dolar.

Abbas'a yakın isimler USAID'e de yakın olmuş
USAID ve Abbas'a yakınlığı ile bilinen şirketler belgeyi sızdıran Reuters tarafından "etik olmadığı" gerekçesiyle açıklanmadı ancak ajans, kredi, hibe ve tarımsal destek alan pek çok işadamının olduğunu belirtiyor. Bu isimlerin önemli bir çoğunluğunun Abbas'a yakın olduğunu duyuran ajans, Abbas'ın diğer oğlunun yöneticiliğini yaptığı reklam şirketinin de ABD ile anlaşması olduğunu duyurdu.

Uluslararası yardımlarda da yolsuzluk yapılıyor
2000 yılından bu yana, İkinci İntifada'nın ardından yoksulluk ve işsizlikle boğuşan Filistin uluslararası yardımlar alıyordu ancak bu yardımlar kurumlara veriliyor ve yoksul insanlara ulaştırılması bekleniyordu.

Filistin'de yayınlanan "şeffaflık raporu" hükümete ulaşan uluslararası yardımların dağıtımı veya kullanılması esnasında pek çok usulsüzlük yapıldığını ortaya çıkardı. 41 sayfalık raporda, 2008 yılında alınan pek çok önlem ve düzenlemeye rağmen yolsuzluğun Abbas yönetimindeki Batı Şeria'da hâlâ ciddi bir sorun olduğuna işaret ediyor.

Filistinli kaynaklar, "zimmete geçirme" suçlarının yaygınlığına rağmen Filistin yönetimine devredilen paraların akıbetinin sorgulanmayarak, Abbas'ın el altından desteklendiğini ve böylelikle kontrol edildiğini iddia ediyor.

İşbirlikçilik ile suçlandı
Mahmud Abbas, İsrail'in son Gazze saldırısının ardından direnişi suçlayan açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Saldırı süresince "diplomatik çözüm" arayan Abbas'ın başında olduğu Fetih'in Gazze Şeridi'ndeki bazı üyelerinin İsrail Ordusu'na direnişçi gruplar hakkında istihbarat sağladığı da ortaya çıkmıştı. Hamas yönetimi Fetih üyelerinin "google earth" adlı program vasıtasıyla, direniş gruplarının önemli isimlerinin saklandığı yerlerin koordinatlarını İsrail hava kuvvetlerine verdiğini iddia etmişti. Mahmut Abbas hakkındaki son iddia, savaşın hemen öncesinde İsrail yönetimi ile oturup gizli bir anlaşma yaptığıydı. Haaretz gazetesi tarafından sızdırılan anlaşmanın detayları arasında Doğu Kudüs'ün başkent olmasından vazgeçmesi şartıyla, Ramallah başkent olmak üzere kurulacak bir Filistin yönetiminin İsrail tarafından tanınacağına yönelikti. Abbas söz konusu anlaşmayla işgal edilen Filistin topraklarının önemli bir kısmından da "feragat edecekti".

Hamas hakkında da iddialar var
Gazze'de iktidarda bulunan Hamas hakkında da yolsuzluk iddiaları artıyor. Filistinli kaynaklar, Fetih'i "yolsuzluklara karşı tavrı" ile deviren Hamas yöneticilerinin bir kısmının aynı suçu işlediğini iddia ediyor. Söz konusu iddialar nedeniyle Gazze'de oy kaybı yaşayacağı iddia edilen Hamas suçlamaları reddediyor. Hamas hakkındaki iddiaları Fetih'ten ziyade Filistinli sol gruplar dile getiriyor.

Rapor neden sızdı
Filistin gazetelerinde yer alan yorumlarda, Abbas ve oğulları hakkındaki belgenin İsrail ile "barış görüşmeleri"nin hemen öncesinde sızdırılmış olması "manidar" bulunuyor. Kaynaklara göre Abbas yönetimi Filistinli direniş gruplarının zorlaması nedeniyle "ısrarcı" olduğu haklardan vazgeçirilmesi için sıkıştırılıyor! Haber kaynağının bu konuda sicili fazlasıyla kirli olan Reuters olması şüpheleri artırıyor. Ancak kaynaklar haberin doğruluğundan ziyade "zamanlamasını" tartışıyor.

Konu hakkında soL'da daha önce yayınlanmış bazı haberler:

İsrail Abbas'a güvenerek saldırmış!

İsrail Abbas'a rüşvetini yolladı!

Abbas bölüyor, İsrail katlediyor!

Hamas'tan kurtulma harekatı