Abbas Gazze’de Hamas’la görüşüyor

İsrail Başbakanı Hamas’la yapılan ateşkesin uzun süreli olmayabileceğini söyledi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise Hamas'ın Gazze’de kontrolü ele geçirdiği 2007’den bu yana ilk defa Gazze’ye gitmeye hazırlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele geçirdiği 2007'den bu yana ilk defa Gazze'ye gitmeyi planladığı bildirildi. Abbas'ın lideri olduğu El Fetih'ten yapılan açıklamada Abbas'ın yakın zamanda Gazze'de Hamas liderleriyle bir araya geleceği belirtildi. Açıklama, El Fetih'in iki üst düzey yetkilisinin uzlaşma görüşmelerine başlamak amacıyla Gazze'de bulunduğu dönemde geldi.

Hamas'ın geçen yıl Haziran ayında Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesinin ardından El Fetih'in Batı Şeria'ye çekilmesiyle Filistin ikiye bölünmüştü. İki parti arasında uzlaşma için yapılan görüşmeler tarafların şartlar konusunda anlaşamaması nedeniyle sonuç bulmamıştı.
Hamas'ın Gazze'deki lideri İsmail Haniye, Mahmud Abbas'ı Gazze'de görmekten memnuniyet duyacaklarını söyledi. İsrail'le anlaşmanın bugün itibariyle uygulamaya gireceğini kaydeden Haniye, İsrail'in anlaşmayı ihlal etmesi halinde Filistinlilerin kendilerini koruma hakkı olduğunu vurguladı.

Olmert: Ateşkes uzun sürmeyebilir
Hamas'la ateşkes anlaşması imzalandığını onaylayan İsrail'den ise kuşkulu açıklamalar gelmeye devam ediyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 6 aylık ateşkesin uzun sürmeyebileceğini ve ordunun saldırıya hazırlaması gerektiğini söyledi. Anlaşmanın pek de sağlam olmadığını belirten Omert, Hamas'ın değişeceğine inanmadığını kaydetti.

Hamas'tan bir yetkili de El Cezire'ye yaptığı açıklamada Filistinli örgütlerin anlaşmaya bağlı kalacağını, ancak İsrail'in saldırıları sürdürebileceğini düşündüklerini ifade etti.
ABD ise ateşkes anlaşmayla Hamas'ın "terörden" vazgeçmesini umduklarını bildirdi. Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, İsrail'in Gazze'de yarattığı teröre değinmedi ve "Hamas'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarını durdurmasını istiyoruz" diye konuştu.

Direniş İsrail'e güvenmiyor
Direniş örgütlerinden Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (DHKC), Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi, İsrail'le yapılan ateşkesi desteklediklerini, ancak ateşkesin şartları ilgili bazı çekinceleri olduğunu açıkladı. DHKC Merkez Komite üyesi Salih Nasır, ateşkesin öngördüğü kısmi çözümlerin ateşkesin devamı için yeterli olmadığını belirterek Gazze sınırındaki geçişler açılmadığı sürece anlaşmanın uygulanamayacağını söyledi.

İslami Cihad ve Halk Direniş Komiteleri de İsrail'in anlaşmaya uyacağından şüphe ettiklerini ve herhangi bir saldırıyı karşılıksız bırakmayacaklarını açıkladılar.
Ateşkes uygulamaya girmeden saatler önce İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 6 Filistinli öldü. Direniş örgütleri de İsrail'in Sderot ve Aşkelon kentlerine düzenledikleri füze saldırılarıyla İsrail'e yanıt verdi.