AB Küba'yla yeniden ilişkide

İnsan hakları ve demokrasi söylemleriyle beş yıl önce Küba’ya yaptırım uygulama kararı alan Avrupa Birliği, imzalanan anlaşmayla, Küba’yla ilişkileri yeniden başlattı.

soL (HABER MERKEZİ) Küba ile ülkeye 2003 yılında diplomatik yaptırım uygulama kararı alan Avrupa Birliği, beş yıl aradan sonra, yeniden işbirliği kurulmasını öngören anlaşmayı imzaladı. Küba Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque ve Avrupa Komisyonu'nun kalkınma ve insani yardımdan sorumlu üyesi Louis Michel tarafından önceki gün imzalanan anlaşma, tarafların ticaret, çevre, bilim ve teknoloji gibi alanlarda işbirliğini öngörüyor.

AB, Haziran ayında, ABD'nin baskıları sonucu beş yıl önce Küba'nın bazı muhaliflere verdiği cezaları gerekçe göstererek uygulamaya koyduğu yaptırımları kaldırma kararı almıştı.

Anlaşmada, tarafların koşulsuz olarak birbirine müdahale etmeme ilkesine bağlı kalacağı, siyasi bağımsızlığa ve karşılıklı anlayışa saygı göstereceği ifade ediliyor. Avrupa Komisyonu'nun Küba hükümetiyle işbirliği yapılacak alanları belirlemek üzere, Havana'ya iki hafta içinde üst düzey bir heyet göndereceği bildirildi.

Küba Dışişleri Bakanı Perez Roque, AB yetkilisiyle görüşmelerinin, dostane ve saygılı bir havada geçtiğini söyledi. Anlaşmayı "AB-Küba ilişkilerinde dönüm noktası" olarak nitelendiren Michel de, Gustav ve Ike kasırgalarının vurduğu Küba'ya iki milyon avro yardım yapılacağını açıkladı. Anlaşma uyarınca, Küba'daki tahrip olan okul ve evlerin onarılması amacıyla, gelecek yıldan itibaren 25 ila 30 milyon avro yardım yapılması planlanıyor.