AB Komisyonu Üyesi Füle'den Türkiye açıklaması

Türkiye’deki son yasal değişiklikler ve yolsuzluk iddiaları üzerine açıklama yapan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, "Berkin (Elvan) için çok üzgünüm. Türk halkının demokrasi talebini görüyorum. Bu talep benim çalışmalarımda hep rehberim olacak” dedi.

(soL - Haber Merkezi) Türkiye raporu tartışmalarına katıldıktan sonra resmi Twitter hesabından açıklamalar yapan Füle, parlamentodaki konuşmasında Türkiye ile hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler konusunda açık bir iletişim içinde olmakta kararlı olunduğunun altını çizdiğini belirtti ve parlamentodaki tartışmanın ardından, "Avrupa Parlamentosu'ndaki bu akşamki tartışma Türkiye'nin destekçilerini kaybetmekte olduğunu gösterdi. Ankara'nın bu trendi tersine çevirmek için durumu değerlendirmesine ve gerekenleri yapmasına ihtiyaç var" diye uyardı.

AP'nin Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan ve 2013 yılında Türkiye'deki yaşanan gelişmeleri AB kriterleri çerçevesinde değerlendiren rapor bugün AP'de oylanacak. İnsan hakları konusundaki gerilemeler ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle Türkiye’nin destekçilerini büyük ölçüde yitirmesi nedeniyle, Rapor’un kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Parlamentoda yaptığı konuşmada 2013 yılında Türkiye'de ciddi endişelere neden olan gelişmeler yaşandığına da dikkat çeken Füle bu endişeleri dile getirirken de, "Bunlar öncelikle ve her şeyden önce hükümetin son dönemdeki yolsuzluk iddialarına tepkisi ile ilgiliydi özellikle de yargının işleyişini ve ifade özgürlüğünü etkileyen yasaların kabul edilmesi bunda etkili oldu" diye anımsattı.

17 Aralık'ta rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile başlayan soruşturmanın ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişikliğe neden olan yasal düzenlemenin yanı sıra, internet erişiminde yeni düzenlemeler içeren yasanın kabul edilmesi AB'nin eleştirilerine neden olmuştu. Bu konudaki endişelerin Türk yetkililere iletildiğini belirten Füle, "Hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü konularında Türkiye ile kararlı, sabırlı ve açık bir diyaloğu sürdürmek ve derinleştirmek niyetindeyiz" dedi ve gelecek haftalarda Türk yetkilileri ile AB ile Türkiye arasındaki işbirliğinin ilkeleri konusunda temaslarda bulunacaklarını belirtti. Füle, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralanan Berkin Elvan'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, “Berkin için çok üzgünüm. Türk halkının demokrasi talebini görüyorum. Bu talep benim çalışmalarımda hep rehberim olacak” dedi.