100 bin Honduraslı kıtlıktan etkilenecek

Honduras'ta gelecek yıl kuraklık ve yiyecek krizi nedeniyle en az 100 bin kişinin kıtlıktan etkilenmesi bekleniyor. Bütün bunlara ülkedeki siyasal kriz ortamı da eklendiğinde durum daha da vahimleşiyor.

Gelecek yıl 100 bin kişinin kuraklık nedeniyle meydana gelecek kıtlıktan etkilenmesi beklenen Honduras'ta, 28 Haziran darbesinin etkileri de ülkedeki bu ciddi durumu daha da derinleştiriyor. Darbe nedeniyle Haziran'dan beri okulların ve hastahanelerin bir kısmı kapatıldı. Bu nedenle birçok hasta düzgün bir tedaviden mahrum kalıyor, çocuklar ise okullarında yiyecek alamıyor. Bunların yanı sıra, darbe nedeniyle ALBA'nın (Amerika için Bolivarcı İttifak) Honduras ile yürüttüğü kamu sağlığı, eğitim, enerji ve tarım gibi birçok başlıktaki projeler de askıya alındı.

Önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler İnsani İlişkileri Koordinasyon Ofisi'nden bir heyet Honduras'ta, aşırı sıcaklıklar, fırtınalar ve kuraklığa neden olan El Niño'nun etkilerine dair kapsamlı bir çalışma yapacak. Bu çalışma sonucu kuraklıktan en fazla etkilenecek bölgelerin hangileri olduğu, ne kadar temel tarım ürününün üretilemeyeceği ve bunlara karşı ne tür önlemler alınması gerektiği belirlenecek. Koordinasyon Ofisi danışmanı Douglas Reiner de, Merkez Amerika'da kuraklık nedeniyle meydana gelmesi riski bulunan insani krizden en fazla etkilenen ülkelerden birinin Honduras olacağı şeklinde uyarı yaptı.
(soL - Dış Haberler)