'Zayıflayan Türkiye İsrail'in yardımını istiyor'

Türkiye'nin zayıflamış durumda olduğu ve yalnızlığını kırmak için İsrail'in yardımını istediği öne sürülüyor.

Dış Haberler

Jerusalem Post'ta yer alan bir analizde, Türkiye'nin zayıflamış durumda olduğu ve mevcut yalnızlığını kırmak için İsrail'in yardımına ihtiyaç duyduğu söyleniyor. Türkiye ve İsrail arasında Mavi Marmara olayı ile başlayan "diplomatik krizin" sona ermekte olduğu söylenen yazıda, buna karşın iki ülke arasındaki ilişkilerin artık eskiye dönemeyeceği belirtiliyor.

İsrail ve Türkiye arasındaki "güvenlik ve istihbarat işbirliğinin altın çağının" on yıl önce bittiği söylenen yazıda, 1958'de başlayan ilişkilerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iktidara gelmesiyle aşamalı olarak kötüleştiği söyleniyor.
Jerusalem Post, Türkiye'nin kendisini Surie meselesi yüzünden Rusya ve Suriye ile çatışma içerisinde bulduğu belirtilirken, Erdoğan'ın Müslüman Kardeşler'e verdiği destek sebebiyle Mısır ile ilişkilerini bozduğu bildiriliyor. Türkiye'nin NATO'da etkisinin Kürt meselesi yüzünden azaldığı belirtilen yazıda, ABD ile ilişkilerin de aynı sebeple bozulduğu aktarılıyor.

Yazıda Erdoğan'ın kendisini "modern 21. yüzyıl sultanı" ve Osmanlı İmparatorluğu'nu yenileyen kişi olarak gördüğü söylenirken, Erdoğan'ın Türkiye'yi Ortadoğu'da bölgesel bir güç haline getirmeyi amaçladığı ancak bunu başaramadığı belirtiliyor.

Jerusalem Post, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin Türkiye'nin yalnızlaşması sebebiyle düzeldiğini savunurken, Türkiye'nin yalnızlığını kırmak için Türkiye-İsrail-Mısır ittifakını oluşturmaya çalıştığı söyleniyor. Ancak bu ittifakta İsrail için Mısır'ın Türkiye'den daha önemli olduğu öne sürülüyor.