Yunanistan'da liman işçilerinden grev kararı

Yunanistan'ın Pire limanında çalışan işçiler yarın için grev kararı aldı. Liman otoritesi ve limanı işleten COSCO'nun grevi 'yasadışı' ilan etme çabalarına rağmen liman işçileri kararlı.

Dış Haberler

Yunanistan'ın Pire limanında çalışan işçiler üç kere 24 saatlik grevler gerçekleştirdikten sonra yeni bir grev kararı daha aldı.

İşçilerin yarın yeni bir greve başlayacağı duyuruldu. Grev kararı işçiler tarafından oy birliğiyle alındı.

Yunanistan mahkemesi grevi ve işçilerin sendikası Pire Emek Merkezi'ni "yasadışı" sayarken, işçiler aldıkları kararla mücadeleyi sürdüreceklerini duyurdu.

Pire Emek Merkezi Başkanı Nikos Xourafis, grev kararını kutladığı konuşmasında patronları "greve gidenlerin saçının bir teline bile dokunmama" konusunda uyardı.

Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME), mahkeme kararını kınayan bir açıklama yayımlayarak, greve desteğini açıkladı.

Açıklamada Syriza hükümetinin sermayenin kararlarını uyguladığı ve yaşananlardan sorumlu olduğu vurgulandı. PAME açıklamasında "sözde bağımsız mahkemelerin" emek düşmanı olduğu vurgulanırken, grevin yasa dışı sayılması için "utanç verici" denildi. 

Yunanistan'daki diğer emek örgütlerinden ve başka ülkelerdeki sendikalardan Pire Limanı işçilerine destek açıklamaları geldi, Trieste Limanı işçileri (İtalya), Marsilya Emek Merkezi (Fransa), Çekya Sendikalar Birliği, Kuzey Danimarka İnşaat İşçileri Birliği destek açıklamalarını iletti. 

Pire Limanı'nın bir bölümü Çinli COSCO tarafından işletiliyor.