Yunanistan Komünist Partisi: İktidarı devirme perspektifiyle mücadele edeceğiz

Yunanistan seçimlerinin ilk sonuçlarına göre SYRİZA birinci parti. Şimdi tek başına hükümeti kurup kuramayacağı merak ediliyor. Yunanistan Komünist Partisi'nden (KKE) seçimlerle ilgili ilk değerlendirme de geldi. KKE Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, "iktidarı devirme perspektifiyle mücadele edeceklerini" söyledi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Merkez Komitesi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas'ın seçimler sonrası yaptığı açıklama şu şekilde:

Başlarken Yunanistan Komünist Partisi’nin (ΚΚΕ) çağrısına kulak verenleri; hem Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hem de geçtiğimiz yılın Mayıs ayındaki yerel seçimlerde görmeye başladığımız partinin kaybettiği oyları yeniden kazanması yönünde olan eğilimi doğrulayanları selamlıyoruz. İrili ufaklı işçi-sendikal mücadelelerde ve diğer halk mücadelelerinde gördüğümüz kazanımlar biçiminde devam eden eğilimi doğrulamak suretiyle bugün bu çağrının güçlenmesine katkıda bulunan memleketimizin binlerce işçisini, gencini; özellikle kararlılığını, tutarlılığını, kendi çıkarlarını halkın çıkarları önüne koymayışını dikkate alarak ilk kez KKE’ye oy verenleri selamlıyoruz.

Genel seçim sonuçları, tüm bu iktisadi kriz yılları boyunca kendisini yoksulluk ve işsizlik batağına saplayan Yeni Demokrasi (ND) ve PASOK partilerine karşı halkın muazzam hoşnutsuzluğunun ve öfkesinin seçim sandıkları aracılığıyla ifadesi anlamına geliyor. Elbette, büyük oranda yeni SYRIZA hükümetinin halk yararına bir program izleyeceği yönünde sahte umudu da ifade ediyor...

KKE şunu söylüyordu ve tekrarlıyor: Seçim sürecinde ve ondan önce de yaptığı resmi açıklama ve tespitler göz önüne alındığında SYRIZA’nın tek başına yahut koalisyon şeklinde kuracağı hükümet, “Αvrupa’dan başka yol yok” diyen, büyük sermaye, tekeller, AB ve NATO için hafifletilmiş koşullar, imtiyazlar ve ödünler anlamına gelen çizgide, halkımız ve memleketimiz için bunun tüm olumsuz sonuçlarını peşine takarak ilerleyecektir. Bunun bedelini de yine halkımız ödeyecektir.

Seçimlerin olumsuz bir çıktısı da şudur: Sabit kriminal ve kanlı eylemleri olan, sistemin çarkları içinde ortaya çıkarılmış, halkın çıkarlarına karşı olduğu kanıtlanmış olan NAZİ partisi seçimlerdeki ciddi oranda oyunu koruyor.

Kapitalist büyüme yoluna, AB’ye eklemlenme politikalarına karşı, karşı-saldırının ve devrimci hattın daha da güçlenmesi gerektiği kanaatindeyiz.

KKE, işsizlerin, emekçi ailelerinin, kendi işinin sahibi olan esnafın, çiftçilerin ve öğrencilerin desteklenmesi önerileriyle; işçilerin ve halkın keskinleşen problemlerinin çözümü için çabalarını ve inisiyatiflerini yoğunlaştıracaktır.

KKE, halkın umut ve beklentilerini boşa çıkarmamak ve tekellerin boyunduruğundan kurtulmak için işçi ve halk hareketinin yeniden toparlanması, halk ittifakının inşası çabalarını yoğunlaştıracaktır.

Meclisin içinde ve dışında, halkın bize verdiği güçle, hazırlanan halk düşmanı planları boşa çıkarmak için kavga vereceğiz.

Bugün işçi mücadelesinin ve halk ittifakının ilham kaynağı ve örgütleyicisi pozisyonunda olarak, iktidarı devirme perspektifi ile karşı mücadele edeceğiz.

Herkese kolay gelsin. Güçlü bir şekilde ilerliyoruz. İyi geceler.

'SYRIZA'YA EVET DEMEYECEĞİZ'
KKE Siyasi Büro üyesi Nikos Sofyanos seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi: "İçi boş bir değişim akımı oluşturuldu. Sadece mevcut hükümetin gitmesi ve ne dendiğinden bağımsız biçimde SYRIZA gelsin söyleminin sonucudur bu sonuçlar."

KKE Merkez Komite üyesi Nikos Karathanasopulos'a SKAİ televizyonunda "SYRIZA'nın zaferi KKE'nin ikinci kez konuyu ele almasına neden olur mu?" diye soruldu. Karathanasopulos seçim sonuçlarının kendileri için süpriz olmadığını belirterek "sistem içi bir alternatif arayışı ortaya çıkarıldı" dedi. Bir SYRIZA hükümeti ile halkın çıkarları doğrultusunda bir çıkış gerçekleşmeyeceğini belirten  Karathanasopulos, SYRIZA hükümetine evet oyu vermeyeceklerini söyledi.

'KKE EMEKÇİ HALKIN SESİNİ DUYURACAK'
KKE MK üyesi, Yunanistan Komünist Gençliği (KNE) Genel Sekreteri ve KKE milletvekili adayı Thodoris Hionis ise KKE seçmenlerinin büyük bir ikilem arasında bırakılmaya çalışıldığını, hükümetin "terörist" politikalarının karşısına sahte hayaller konulduğunu belirtti.  Hionis KKE'nin seçimlerden sonra Meclis'te mücadeleci, militan bir muhalefet olarak yer alacağını belirterek "KKE emekçi halkın sesini duyuracak. Halkın büyük kısmı SYRIZA'yı büyük beklentileri olmadan destekledi" dedi.

Şimdiki sonuçlara göre K.K.E. %5.29 oy almış durumda.