Yunanistan Dışişleri Bakanı: Türkiye bizim zayıfladığımızı düşünüyorsa yanılıyor

Yunanistan Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Yunanistan'ın "kırmızı çizgilerini" aşmaya çok yaklaştığını, Ankara'nın Atina'yı "zayıflamış" varsaymasının büyük bir hata olacağını söyledi.

Dış Haberler

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Türkiye ile olan son gerginlik, Kıbrıs ve "darbeci askerler" konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Kathimerini'nin aktardığına göre Skai TV'ye konuşan Kotzias, bir buçuk yıl önce Türkiye'yi "asabi güç" olarak tanımladığını, bunu 19. yüzyılın Bismarck sonrası Almanya'dan ilham alarak söylediğini belirtti.

O dönem Almanya'nın "asabileştiğini" ve etrafıyla bir denge tutturamadığını savunan Kotzias, Türkiye'de bazı insanların Yunanistan'ı Suriye ya da Irak zannettiğini söyledi.

Geçen Cuma Farmakonisi'de Türk sahil güvenliğinden Yunanistan'a açılan ateşi de uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendiren Yunan bakan, "[Türkiye] her zaman böyle hoşgörülü olmayacağımızı bilmeli" dedi.

'KIRMIZI ÇİZGİLERİ NEREDEYSE AŞIYORLARDI'

Uluslararası ortamın ve uluslararası hukukun Atina'dan yana olduğunu kaydeden Kotzias, bu kurallara uymaktan vazgeçmeyeceklerini, ancak ellerindeki tek aracın bundan ibaret olmadığını belirtti.

Kotzias, "Biz, yok edilen Suriye ya da dağılmış Irak değiliz. Eğer Türkiye, ekonomik kriz nedeniyle ülkemizin güvenliğinin zayıfladığını düşünüyorsa hata yapıyor. Büyük bir hata yapıyorlar. Ekonomik sorunlarımız olduğu için, ülkemizin güvenliğine ve egemenliğine yönelik dikkatimiz geçmişte olduğundan daha büyük" dedi.

Yunan bakan, Türkiye'nin Yunanistan'ın kırmızı çizgilerini aşıp aşmadığı ile ilgili bir soruya ise, Farmakonisi olayını ima ederek, "Bu sabah neredeyse aşıyorlardı" cevabını verdi (Kotzias'ın röportajı geçen Cuma kaydedilmiş).

'KIBRIS'TA ANKARA İPE UN SERİYOR'

Kıbrıs müzakerelerinde, Atina'nın "maksimalist" bir pozisyon almadığını, anlaşmanın hemen ertesi günü Türk askerlerinin tamamının Ada'dan çekilmesini beklemediklerini söyleyen Kotzias, kademeli bir çekilme talep ettiklerini sözlerine ekledi.

"Türkleri rahatsız eden şey, herkesin ayrılmasını öngören bir son tarihin belirlenecek olmasıydı" diyen Kotzias, Ada'da işgalci kuvvetlerin bulunmasının ve garantörlük sisteminin Türkiye'nin en zayıf noktası olduğunu savundu.

Kotzias, Türkiye'nin hâlâ garantörlük ve güvenlik meselelerinin nasıl çözüleceğine karar veremediğini, bu nedenle başka meseleler bularak görüşmeleri rayından çıkartmaya çalıştığını söyledi.

Türkiye'nin, örneğin Türkler için AB vatandaşlarının yararlandığı dörtlü özgürlükler meselesini, konu ile ilgisi olmamasına rağmen gündeme getirdiğini kaydeden Kotzias, bununla Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades'in talebi reddetmesini ve böylece müzakereleri kesmeyi hedeflediğini iddia etti.

'ASKERLER HAKKINDAKİ KARARI MAHKEMELER VERECEK'

Yunanistan'a sığınan Türk askerleri konusunda da konuşan Kotzias, bu noktada iki ilkeleri olduğunu söyledi. Siyasi olarak tüm darbelere karşı olduklarını, solcu bir hükümet olarak darbelere hoşgörü gösteremeyeceklerini söyleyen Kotzias, hukuki olaraksa durumun farklı olduğunu kaydetti.

"Kimin darbe girişimcisi olup kimin olmadığına, kimin Türkiye'de adil olarak yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek olan Yunan mahkemeleridir" diyen Yunan bakan, darbeyi siyasi olarak kınamanın, Ankara'nın "darbeci" olmakla suçladığı her Türk vatandaşına Yunan mahkemelerinde de aynı muamelenin yapılacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

Yunan mahkemelerinin kararını yargılamayacağını söyleyen Kotzias, askerlerin Yunanistan'da kalması gerektiğine ve kalabileceğini hükmedildiyse, onların Yunanistan kalması gerektiğini ve kalabileceğini kaydetti.

EGE'DE NATO RAHATSIZLIĞI

Ankara'nın mülteci operasyonları için Ege'de bulunan NATO misyonuna da itiraz ettiğini söyleyen Kotzias, "Türkiye'nin NATO'nun Ege'den çekilmesini istemesinin nedeni NATO karşıtı olması değil, Ege'de yapacakları için uluslararası şahitler istememesi" dedi.