YPG: Türkiye, El Nusra ve diğer örgütleri eğitiyor

YPG'nin Afrin Komutanlarından Fırat Celil, “Yakaladığımız Nusra ve Ahrar uş-Şam üyeleri Türkiye’nin kendilerine her türlü desteği verdiklerini söyledi. Türkiye Afrin ile Kobani kantonunun birleşmesini engellemek istiyor” dedi.

Suriye’de Halep ilinin kuzeyinde yer alan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) elindeki Afrin kenti kırsalında YPG ile El Nusra, Ahrar uş-Şam ve ÖSO militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmalarla ilgili Halk Savunma Birlikleri (YPG) Afrin Komutanlığı Sözcüsü Fırat Celil, Sputnik’ten Hikmet Durgun'a konuştu. Celil, Rus savaş uçaklarının bölgede El Nusra mevzilerini bombaladığını söyledi.

‘AFRİN’E SALDIRILAR DEVAM EDİYOR’
3 aydır Afrin kantonuna yönelik saldırıların sürdüğünü belirten Celil, şöyle konuştu:

Aylardır Afrin üzerinde bir baskı var. Afrin’deki insanlarımız Halep’e gidip gelirlerken El Nusra ve diğer örgütler tarafından birçok kez alıkonuldu.  Afrin’e giden yolları kapattılar. Biz her zaman Afrin kantonumuzu savunduk. Dedik ki Afrin’e yönelik bir saldırı olursa sessiz kalmayız ve sert bir şekilde cevap veririz. 10 gün önce Afrin ile Azez arasında Devrim Ordusu (Ceyşul Suwar) ile Demokratik Suriye Güçleri’nin bulunduğu köylere El Nusra, Ahrar uş-Şam, Şam Cephesi, IŞİD ve Feylek El Şam örgütleri havan toplarıyla ve ağır silahlarla saldırdı.  Afrin köylerine de saldırdılar. Bu örgütler, Azez, Halep ve İdlip’ten gelerek saldırıyorlar. Mene, Meryemin ve diğer köylere saldırıları devam ediyor. Aramızda şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Şimdiye kadar Afrin’in herhangi bir köyü Nusra ve diğer grupların eline geçmemiştir. Köylerimizi ve halkımızı sonuna kadar koruyacağız.

‘BİZE KARŞI SAVAŞTA TÜRK SUBAYLARI YER ALIYOR’
Afrin kantonuna yönelik saldırıların Türkiye tarafından organize edildiğini öne süren Celil, şöyle devam etti:

Türkiye, Cerablus için Nusra ve diğer grupları bizim üzerimize salıyor. Hatta bize karşı savaşta bazı Türk subayları yer alıyor. Bu gruplara eğitim veren de Türkiye. Geçtiğimiz günlerde El Nusra ve Ahrar uş-Şam üyesi 4 kişiyi çatışmada sağ yakaladık. 3 kişi Türkiye vatandaşıydı. Biri, Türkiye tarafından eğitildiklerini ve Afrin’e saldırmak için görevlendirildiklerini itiraf etti. Türkiye, bize ‘Cerablus’a saldırmaya kalkarsanız ben de Afrin bölgesinde üzerinize bu grupları salarım’ mesajı vermeye çalışıyor. Türkiye Afrin ile Kobani kantonunun birbirine kavuşmasını istemiyor. Türkiye bu iki kantonun birleşmesini engellemek için Sultan Murat Tugayları ile diğer grupları Azez çevresinde eğitiyor.

Şimdiye kadarki çatışmalarda El Nusra ve diğer gruplardan 30, YPG’den 6 ve Devrim Ordusu’ndan 3 kişinin yaşamını yitirdiğini aktaran Celil,  çatışmalarda birçok kişiyi de sağ yakaladıklarını kaydetti.

‘RUSYA NUSRA VE ÖSO MEVZİLERİNİ BOMBALIYOR’
Rus savaş uçaklarının Afrin ve Azez bölgesinde Nusra ve diğer örgütlerin mevzilerini bombaladığını ifade eden Celil, Rusya’nın kendilerine silah verdikleri yönünde haberlerin de yalan olduğunun altını çizdi. Celil, son olarak Riyad’daki toplantının Suriye halkının bir toplantısı olmadığını sözlerine ekledi.