YPG Sözcüsü Xelil: Cerablus'a müdahale planımız yok, Türkiye bizi savaşa çekmek istedi

Sputnik'e konuşan Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Sözcüsü Redur Xelil, Türkiye tarafından savaşın içine çekilmek istediklerini savunarak "Türkiye'nin tahriklerinden kendimizi koruduk, uzak durduk" dedi. Xelil, Cerablus'a saldırı planlarının da olmadığını söyledi.

Suriye'nin Rojava bölgesinde faaliyet gösteren Halk Savunma Güçleri'nin (YPG) Genel Sözcüsü Redur Xelil, Sputnik'ten Hikmet Durgun'a konuştu.

YPG Genel Sözcüsü Xelil, Cerablus'a müdahale etmek yönünde bir planları olmadığını belirtirken, IŞİD'in saldırılarına karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. IŞİD'le şu anda cephe savaşı şeklinde değil nokta operasyonlar şeklinde mücadele ettiklerini de söyleyen YPG sözcüsü, ABD başta olmak üzere koalisyon güçleriyle, koordinasyon içinde olduklarını açıkladı. "ABD askerlerinin Rojava'ya gelmeleri yönünde de herhangi bir talebimiz olmadı" diyen Xelil, şimdiye kadar hiçbir ülkenin kendilerine silah ve cephane yardımında bulunmadığını kaydetti.

Xelil, Türkiye'ye yönelik suçlamalarda da bulundu. Türkiye'nin kendilerine saldırdığını ve savaşa çekmek için tahriklerde bulunduğunu iddia eden YPG sözcüsü, "Türkiye devletinin tahriklerinden kendimizi koruduk" dedi.

IŞİD'in YPG güçlerine karşı kimyasal silah kullandığını iddia eden Xelil, uluslararası kuruluşların elinde bu yönde kanıtlar olduğunu savunurken, "Elimizde çok sayıda IŞİD esiri var. Türkiye vatandaşı olan IŞİD üyesi var elimizde. Avrupa vatandaşı olan IŞİD üyesi ise yok" ifadelerini kullandı.

YPG Sözcüsü Redur Xelil'in sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

YPG'nin Cerablus'a müdahale etmek yönünde bir hazırlığı var mı?
Şimdilik böyle bir planımız yok. Sürece ve atmosfere göre hareket edeceğiz. Süreci izliyoruz nasıl uygun olursa öyle hareket ederiz. Süreç nasıl gerektirirse bizde öyle yaparız.

IŞİD Haseke'ye tekrar saldırıyor. Amacı kenti ele geçirmek mi?
IŞİD, Haseke'yi planından çıkartmadı, elinden geldiği zaman saldırıyor. Haseke çok stratejik ve önemli bir nokta.  IŞİD, birkaç intihar saldırısı düzenledi kent merkezinde. Bizim aldığımız bilgilere göre IŞİD Haseke'ye tekrar saldırmak istiyor bu yönde hazırlıkları var. Kentte bulunan bazı IŞİD yanlıları da kendilerine yardım ediyor. Tabi bizim de buna karşı tedbirlerimiz var. Hem teknik olarak hem de asayiş olarak tedbirlerimiz var. Olası saldırılara karşı hazırlıklıyız.

IŞİD ile YPG arasında çatışmalar ne durumda?
Irak sınırından Fırat'a kadar 400 kilometrelik bir sınırımız var IŞİD'le. Bu 400 kilometre boyunca yer yer çatışmalar yaşanıyor ama çok büyük çatışma yok. Bazen nokta operasyonları oluyor ama cephe savaşı biçiminde değil.

6 YPG'linin akıbetiyle ilgili bir gelişme var mı?
Türkiye'nin Ahrar'u Şam örgütüne teslim ettiği 6 YPG'liyle ilgili bir gelişme yok. Savaşçılarımızdan haber alamadık şimdiye kadar.

Türkiye ile ilişkiniz var mı?
Türkiye'nin YPG ile herhangi bir ilişkisi yok. Aramızda herhangi bir iletişim olmadı. Türkiye geçtiğimiz aylarda güçlerimize saldırdı. Kobani'de YPG noktasına top atışı gerçekleştirdi. Tel Abyad'da YPG aracını taradı Türkiye askeri. Başka bir yerde de sivil insanlarımıza saldırdı. O zamanki saldırılarla ilgili resmi bir açıklama yaptık ve Türkiye'yi uyardık. Konuyla ilgili açıklama yapmasını istedik. Aslında Türkiye bu saldırılarla bir amaç peşine düştü. Türkiye'nin amacı YPG'ye saldırarak tahrik etmek ve bizi savaşın içine çekmekti. Fakat biz Türkiye devletinin tahriklerinden kendimizi koruduk. Uzak durduk.

YPG'nin ABD ile ilişkileri ne durumda?
ABD ile ilişkilerimiz IŞİD'e karşı mücadele anlamında çok iyi. Koordinasyon içerisindeyiz. Koalisyonla iletişim içerisindeyiz. IŞİD'e karşı başarılı oluyoruz. ABD askerlerinin Rojava'ya gelmeleri yönünde de herhangi bir talebimiz olmadı.

Koalisyonda yer alan ülkeler YPG'ye silah yardımında da bulunuyorlar mı?
Koalisyon güçlerinde pek çok ülke yer alıyor. IŞİD'e karşı mücadelede bize hava desteği veriyorlar ama şimdiye kadar hiçbir ülke bize silah ve cephane yardımında bulunmadı. Ya da başka bir yardımda bulunmadı, kimseden silah almadık.

YPG'nin Rakka ile ilgili bir planı var mı?
Rakka'nın alınması için güçlü bir Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gerekiyor. Birlikte hareket edebileceğimiz güçlü bir ÖSO yok. Sadece bölgede güçlü olan Burkan El Fırat Grubu var. Burkan El Fırat'ın Rakka'nın özgürleştirilmesi için bir planı ve amacı olursa biz de her türlü yardımı yapmaya hazırız. Ama onlarsız Rakka'ya herhangi bir müdahalemiz olmayacak.

Rojava'daki Peşmerge güçlerinin varlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Peşmergelerin Rojava'ya girmesi söz konusu değildir. Tutumumuz bellidir kabul etmiyoruz. Daha önce de kamuoyuna açıklamıştık. Peşmerge gücü Rojava'ya giremez ve böyle bir şey de olmayacaktır da.

YPG'nin El Nusra ile ilişkisi nasıl?
El Nusra örgütü geçen günlerde YPG Dış İlişkiler yetkilisini kaçırdı. El Nusra'nın onu kaçırdığını iyi biliyoruz. Hala onların elindedir. Serbest bırakılması için görüşmelerimiz sürüyor. El Nusra, bize karşı doğru bir politika ve yaklaşım içinde değil. Afrin'e çıkan yolları kesiyor. Afrin'e ambargo uyguluyor. Bu politikaya son vermesini istedik. Bu konuda açıklama yaparak El Nusra'yı uyarmıştık. El Nusra, bu politikasına devam ederse YPG sessiz kalmaz ve gereken cevabı da verecektir.

YPG'nin IŞİD karşısında başarılı olmasının sırrı ne?
YPG, direnişçi bir örgüt. Fedaice savaşıyor. Karada IŞİD'e karşı çok iyi bir savaş verebiliyor. IŞİD, artık YPG, karşısında savaşamıyor. IŞİD, YPG, karşısında çok kayıplar verdi. Ama şu da bir gerçek ki, IŞİD tehlikesi hala devam ediyor. Hala saldırmaya devam ediyorlar. IŞİD hala büyük bir coğrafyaya sahip. Hem Suriye'de hem de Irak'ta varlığını sürdürüyor. IŞİD'in elinde ağır silahlar, cephane ve savaşçılar var.

IŞİD, YPG güçlerine karşı kimyasal silah kulandı mı?
IŞİD, YPG güçlerine karşı kimyasal silah kullanıyor. Örgüt, 27 Haziran'da Til Berak ve Haseke kentinde YPG güçlerimize karşı kimyasal silah kullandı. Bu her iki kentte sadece bize karşı değil sivil insanlara karşı da kimyasal silah kullandı. Uluslararası kuruluşlar, birinci saldırıda IŞİD'in kimyasal silah kullandığını kanıtladı.

IŞİD ile YPG arasında esir takası oldu mu?
IŞİD ile esir takasımız olmadı ama aşiretler ve sivil insanlar aracılığıyla bazen görüşmeler oluyor. Takaslar olabiliyor. IŞİD'in elinde ne kadar YPG esiri olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Bizim de elimizde çok sayıda IŞİD esiri var. Türkiye vatandaşı olan IŞİD üyesi var elimizde. Avrupa vatandaşı olan IŞİD üyesi ise yok.