'Yıldırım'ın Bağdat ziyaretinden kim, ne kazandı?'

Başbakan Yıldırım'ın Bağdat ziyaretinin, "çok kazananlı bir denklem" olduğuna ilişkin bir analiz yayımlandı.

Dış Haberler

Bir ay önce Irak ile Türkiye "savaşın eşiğinde" açıklamalar yaparken, haftasonu Başbakan Binali Yıldırım'ın Bağdat'a yaptığı ziyaret, yeni bir dönemi başlattı.

Barzani'ye yakın Rûdaw'dan Hemin Lihony tarafından yapılan bir analize göre, bu yeni dönem Türkiye, Irak, İran ve Kürdistan bölgesine yarar sağlayacak.

Yazara göre Türkiye, Irak'ta 3 amacını gerçekleştirmeye çalışıyor: Birincisi, ekonomik bir kriz ihtimaline karşı, Almanya'dan sonraki en önemli ithalatçısı Irak'a Türk şirketlerini sokmak istiyor. İkincisi, PKK ve cemaate karşı müttefik kazanmak istiyor. Üçüncüsüyse, Musul ve Kerkük konuslarında söz sahibi olmak için, Iraklı Sünnilerin ve Türkmenlerin desteğini arıyor.

Analizde, İbadi'nin kazandıkları da 3 başlık altında toplanıyor: Birincisi, IŞİD'e karşı savaşta, Türkiye ile anlaşarak ülkedeki Sünnilerin geleceğini garantiye alma mesajı veriyor. İkincisi, yine Iraklı Sünnilere göz kırparak, Şii rakibi Nuri Maliki'nin yeniden iktidara gelmesine karşı önlem alıyor. Üçüncüsü, Bağdat da mali bir kriz içerisinde olduğu için, IŞİD sonrası yeniden inşa faaliyetlerine ortak arıyor.

İran'ın da anlaşmadan memnun olduğunu söyleyen yazar, Tahran yönetiminin Irak'ın istikrarlı bir ülke olması için Ankara ile Bağdat'ın iyi ilişkilere sahip olmasını istediğini savunuyor.

Kürdistan bölgesinin de anlaşmadan kazançlı çıktığını belirten Lihony, artık Erbil ile Ankara arasındaki petrol alışverişinin Bağdat'ta gerilim yarattığı günlerin geride kaldığını, Irak'ın "sahadaki gerçeklere teslim olduğunu" iddia ediyor.

Yazar ayrıca, Erbil'in, İbadi'nin güçlenmesini ve Maliki'yi engellemesini kendi yararına gördüğünü yazıyor.

Ankara, Bağdat ve Tahran arasındaki ilişkilerin gelişmesi durumunda Kürdistan'ın siyasi ikliminin daha istikrarlı olacağını kaydeden yazar, ayrıca Erbil'in, Ankara'nın güçlü bir siyasi ve ekonomik pozisyonda görmek istediğine de dikkat çekiyor.