XXI. Uluslararası Rosa Luxemburg Konferansı Berlin'de başlıyor

XXI. Uluslararası Rosa Luxemburg Konferansı Berlin'deki Urania Kültür Merkezi'nde 9 Ocak Cumartesi günü başlıyor.

Almanya

Alman işçi sınıfının önderleri Rosa Luxemburg ve Karl Liebkneckt'in 15 Ocak 1919'da burjuvazi tarafından katledilmesi anısına her yıl düzenlenen geleneksel yürüyüş ve anmaya günlük sosyalist gazete Junge Welt'in örgütlemesiyle 1996'dan beri bir de uluslararsı konferans eklenmişti. 

9 Ocak'daki uluslararası konferansın ardından, binlerce insanın katıldığı geleneksel anma yürüyüşü 10 Ocak Pazar günü saat 10:00'da  gerçekleştirilecek.

Geçen yılın konferans konusu Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasının 100. yıldönümü olması vesilesiyle, emperyalist savaşları güncelleyen bir sloganla, ''NATO Yerine Barış!'' olarak belirlenmişti.

'KEİN GOTT, KEİN KAİSER, KEİN TRİBUN. SELBER TUN!'
Bu yılki ana tema yine emperyalizm, yine savaş. Enternasyonal Marşı'nda geçen, ''Tanrı, patron, bey, ağa, sultan nasıl kurtarırlar bizi? Bizi kurtaracak olan kendi kollarımızdır!'' dizelerini anıştıran ''Kein Gott, kein Kaiser, kein Tribun. Selber Tun!'' sloganını seçen organizasyon komitesi, emperyalist savaşlara karşı yegane kurtuluşun emeğin kendi yazgısını eline almasını konulaştırmış.

Kübalı müzik grubu ''Proyecto Son Batey''in 15 dakikalık girişinden sonra, programın ilk bölümünde, Küba Komünist Partisi MK üyesi Alpidio Alonso Grau, Sol Parti Federal Meclis Grup Sözcüsü  Sahra Wagenkneckt, Avusturyalı akademisyen Natascha Stuobl, Türkiyeli yazar Aydın Çubukçu ve toplama kampı tutsağı, sanatçı Ester Bejaronal'ın yapacağı sunumlarla başlayacak.

Donbass'da mücadele veren komünist birlik ''Prisrak''ın komutan Alexey Markow ile kurulacak canlı bağlantının ilgi çekmesi bekleniyor.

ABD cezaevinde rehin tutulmuş ''Kübalı Beşler''den Gerardo Hernandez'in yanı sıra, yine Kübalı sanatçı Roberto Chile'nin ''Fidel es Fidel'' adlı fotoğraf segisi de program akışı içinde yer alacaklar arasında bulunuyor. 

YILIN KİTAP PRÖMİYERİ: LENİN'İN 'EMPERYALİZM'İ
Konferansın önemli bir program başlığı da, bu yılın kitap prömiyerinin Lenin'in ''Emperyalizm'' kitabının olması. Wladislaw Hedeler ve Volker Külow'un hazırladıkları yeni ''Emperyalizm'' baskısının tanıtımı konferansta yapılacak.

Sığınmacı hareketinden sözcülerin yer aldığı programada, ABD'de tutuklu bulunan gazeteci Mumia Abu Camal'den gelen mesaj da okunacak.

'YUTKUNMAK MI, DİŞİNİ GÖSTERMEK Mİ: SOLUN KURTARILMASI OLANAK DAHİLİNDE MI?'
Akşam programında solun baskılar karşısında direnişçi bir tutum geliştirip geliştiremeyeceği tartışılacak. Saat 18:00'de başlayacak panel, Junge Welt gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Arnold Schölzel tarafından yönetilecek.

Panele, Sosyalist Alman İşçi Gençliği SDAJ'dan Lena Kreymann, Sol Parti içindeki Komünist Platform sözcüsü Ellen Brombacher, ''Auschwitz Kız Orkestrası'' üyesi, antifaşist sanatçı Ester Bejareno ve barış aktivisti, emekli rahip Dieter Frielingshaus katılıyor.

Konferansın kültür programı içinde, Kübalı müzik grubu ''Proyecto Son Patey'', Alman, Türk ve İtalyan ortak müzik grubu ''Microphone Mafia'' ve Türkiye'den Grup Yorum'un eserlerini dinleme olanağı olacak.

KOMÜNİST PARTİ KONFERANSTA STAND AÇIYOR
Onlarca siyasi parti, dergi ve yayın evinin stand açacağı konferansta, Türkiye'den Komünist Parti (KP) de  stand açacak. 

Komünist Parti Almanya Örgütü'nün bu yıl belirlediği etkinlik broşürünün temel belgisi ise şu: ''Barbarlığa Karşı Sosyalizm; Sosyalizm İçin Devrim; Devrim İçin Parti''.

Konferansın dili: Almanca, İngilizce, İspanyolca ve Türkçe.


http://www.rosa-luxemburg-konferenz.de/images/2016/rlk21_plakat.pdf
http://www.rosa-luxemburg-konferenz.de/de/programm