Volkswagen'e talip çıktı: Romanya görüşmelere başladı

Dün Volkswagen’in Türkiye'de yeni bir tesis kurulup kurulmayacağına dair nihai bir kararı ertelediğini açıklamasının ardından Romanya Ticaret Bakanı, tesisin Romanya’ya kurulması için firmayla görüşmeler başlattığını açıkladı.

soL - Dış Haberler

Volkswagen Türkiye’ye kurulması beklenen otomobil üretim tesisinin yapımını Suriye’nin kuzeyinde devam eden askeri harekat sebebiyle askıya almıştı. Firma, Türkiye'de yeni bir tesis kurulup kurulmayacağına dair nihai bir kararı ertelediğini duyurmasını takiben Romanya Ticaret Bakanı Stefan Radu Oprea, fabrikanın kendi ülkelerine kurulması için firmayla görüşmeler başlatıldığını duyurdu.

Bir Volkswagen sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada, Alman otomobil üreticisinin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki askeri harekatının uluslararası alanda tepki çekmesinden dolayı firmaya olası itibar kaybına sebep olacağı yönündeki kaygıları nedeniyle inşatın nihai kararını ertelediğini söyledi.

Romanya kaynaklı Ziarul Financiar gazetesine bugün verdiği demeçte Romanya Ticaret Bakanı Stefan Radu Oprea, "Volkswagen Grubu ile yeni görüşmeler başlattık." dedi. Rumen bakan, “Romanya'nın şu anda çok iyi bir teknik raporu var ve bir iş gücü sorunumuz yok” dedi.

Oprea, bu ayın başlarında parlamentoda yapılan güven oylamasının ardından hükümetin çökmesinden sonra yeni bir hükümet oylanana kadar geçici ticaret bakanı olarak görev yapıyor.

Romanya’da, Fransız Renault’ya ait Dacia ve Ford’a ait otomobil fabrikaları bulunuyor.

Türkiye’ye Volkswagen fabrikasının kurulması kararının verilmesinden önce Bulgaristan hükümeti de tesisin kendi ülkelerine kurulması için firmayla görüşmeler başlatmıştı.

BULGARİSTAN VOLKSWAGEN FABRİKASI İÇİN TEŞVİK TEKLİFİNİ İKİ KATINA ÇIKARDI

Bulgar otomotivciler birliğinin başkanı ve eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Almanya merkezli Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Volkswagen fabrikası için daha önce teklif ettikleri devlet teşvikini iki kat artırmaya hazır olduklarını söyledi.

Plevneliyev gazeteye verdiği demeçte, "Volkswagen şirketine 135 milyon euro yerine 250-260 milyon euro teklif etmenin bir yolunu bulduk" dedi.

Üzerine demiryolu ve otoyol bağlantıları ile tramvay gibi altyapı eklendiğinde teklif miktarının 800 milyon euroya yükseldiğini söyleyen Plevneliyev, söz konusu devlet teşvik miktarı konusunda AB Komisyonu'yla görüşüldüğünü de belirtti.