Venezuela'dan 'darbe' açıklaması

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, son günlerde Venezuela'da yaşanan olaylara ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ABD destekli darbe girişiminin kanıtlarına ulaşıldığı belirtildi.

Haber Merkezi

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği, "Venezuela Bolivar Cumhuriyeti'ne karşı sürekli darbe kapsamında gerçekleştirilen yeni eylemlere ve ABD'nin müdahalesine ilişkin Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ülke ve uluslararası kamuoyu önünde yaptığı suç duyurusu" başlıklı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Venezuela hükümetine yönelik saldırının aşırı sağdan geldiği vurgulanırken, "Kurtuluş" adı verilen ve "barışçıl" olduğu iddia edilen muhalefet gösterilerinde devrimci hükümete karşı "orantısız şiddet dalgaları" oluşturulduğuna dikkat çekildi.

Geçen sene 43 kişinin hayatını kaybettiği olayları ulusal ve uluslararası medyanın "barışçıl" olarak yansıttığına dikkat çeken Venezuela, olaylar bittikten sonra Maduro'nun diyalog çağrısı yaptığını ancak muhalefetin bu çağrıyı küçümsediğini hatırlattı.

'EKONOMİYİ ÇÖKERTMEYE ÇALIŞTILAR'
Burjuvazinin "Sokaklarda yaratılan şiddetin başarısız olması nedeniyle, halk kesimlerinde memnuniyetsizlik ortamı yaratarak yağma ve sosyal karışıklık üretmeyi" amaçladığını belirten Venezuela, istifleme, kaçakçılık ve spekülasyon gibi yöntemlere başvurarak ekonomiyi çökertmeye çalıştığını vurguladı.

Bu girişimin hükümet tarafından boşa düşürüldüğünü söyleyen Venezuela Büyükelçiliği, daha sonra askeri komploların devreye girdiğini savundu. Hava kuvvetlerindeki bir grup subayın planladığı şiddet eylemlerinin ortaya çıkartıldığını söyleyen Venezuela, paranın ülkedeki sağcılar tarafından sağlandığını, ABD'nin de destek verdiğini belirtti.

Darbe planında, muhalefet lideri Leopoldo López’i öldürmenin de bulunduğuna dikkat çeken elçilik, bu sayede daha büyük bir kargaşa yaratmayı planladıklarını söyledi.

Planda ayrıca, Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Diosdado Cabello, Tibisay Lucena, Jorge Rodríguez ve Tareck El Aissami gibi Bolivarcı Hükümetin üst düzey yöneticilerinin öldürülmesini amaçlıyordu.

ABD'NİN ROLÜ
Açıklamada ABD'nin darbe planındaki rolüne ise şöyle değinildi:

ABD Hükümeti, sözde hegemonyalarının şovunu yaparak, uluslararası yükümlülüğü olan Venezuela’nın iç işlerine karışmaması kuralını Başkan Nicolás Maduro Moros’un hükümetini ve Venezuela’nın demokratik kurumlarını sarsmak ve zayıflatmak amacıyla resmi açıklama ve yasama niteliği taşıyan eylemleriyle sistematik olarak ihlal etmektedir. Böylece anayasal olarak yürürlükteki katılımcı demokratik sistemi yıkmayı amaçlamaktalar.

Açıklamada, ABD'nin Venezuela hükümetinin politikalarını çarpıttığı ve sağcıların gösterilerini "barışçıl" olarak nitelendirdiği belirtildi.

Venezuela bütün bu kanıtlar neticesinde, "Birleşmiş Milletler Bildirgesi'nde açıkça belirtilen uluslararası evrensel hukuka karşı gelmesi sebeplerinden ötürü uluslararası kamuoyundan ABD Hükümeti'ni şiddetle kınamasını" talep etti.