Venezuela'da yine ABD yanlısı darbe girişimi

Venezuela'da ABD destekli bir darbe girişimi daha yaşanıyor. ABD destekli muhalif lider Guaido'nun sabah saatlerinde ilan ettiği darbe girişimine katılan küçük bir grup askerin başkent Karakas'taki Altamira yolu üzerinde toplandığı belirtiliyor. Venezuelalı yetkililer darbecilerin Carlota Askeri Hava Üssü'nü ele geçirdiği iddiasını yalanladı. Darbe girişimine karşı halk…

soL - Dış Haberler

Venezuela hükümeti, ABD destekli "muhalefetle" bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Halk hükümetin çağrılarının ardından Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun Miraflores'teki Başkanlık Sarayı önünde toplanmaya başladı. Darbe girişimine karşı toplanan halk "Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez" diye slogan atıyor.

Venezuela'da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden ABD destekli Juan Guaido, bu sabah Twitter'da yayımladığı mesajla orduya ve halka ülkenin meşru devlet başkanı Nicolas Maduro'ya karşı kalkışma çağrısı yaptı.

Guaido "Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve Venezuela halkının desteğine güveniyor" ifadesini kullandı.

Guaido'nun bu mesajının ardından Venezuela Başkan Yardımcısı Jorge Rodriguez, Twitter'dan yaptığı açıklamada "ordunun darbe girişiminde bulunmaya çalışan bir grup haine karşılık verdiğini" dile getirdi.

Rodriguez "Venezuela halkına bildiririz ki şu anda askeri personelimiz içinde Anayasaya ve Cumhuriyetin huzuruna karşı bir darbe başlatmak üzere Altamira'da üslenen küçük bir hain grubuna karşılık vererek onları etkisiz hale getiriyoruz." dedi.

Rodriguez "Bu girişim, aylardır şiddet gündemlerini duyuran kanlı aşırı sağın darbesine bir yenisini ekledi. Muzaffer Bolivarcı Ulusal Silahlı Güçleri'yle birlikte darbe girişimini yenerek barışı koruyabilmeleri için halkı yüksek teyakkuz halinde olmaya çağırıyoruz" dedi. 

CARLOTA HAVA ÜSSÜ'NÜ ELE GEÇİRME İDDİASI

AP ajansı, Guaido'nun 2014 yılından beri ev hapsinde olan Leopoldo López'le birlikte küçük bir grup askerle Karakas sokaklarında açıklama yaptığını yazdı. Haberde López'in askerler tarafından serbest bırakıldığı ifade edilerek halka sokaklara çıkma çağrısında bulunduğu bildirildi. Ev hapsinden bir grup askerce serbest bırakıldığı belirtilen Lopez, Twitter'dan paylaştığı mesajda ise Guaido ile fotoğraflarını yayımladı ve başkent Karakas'taki Carlota Hava Üssü'nde olduklarını söyledi. Öte yandan teleSUR'un haberine göre darbe girişiminde bulunan küçük bir grubun Altamira yolunda toplandığı ancak Carlota Hava Üssü'nü ele geçirdikleri iddiasının doğru olmadığı belirtildi.

BAŞKANLIK SARAYI ÖNÜNDE TOPLANMA ÇAĞRISI

Venezuela Ulusal Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello da darbecilerin herhangi bir askeri yerleşkeye girmelerinin sözkonusu olmadığını söyledi. Cabello "Ülkedeki hiçbir askeri tesise girilmemiştir. Altamira Yolu'nda bulunuyorlar ve biz de Carlota Hava Üssü'nden operayonları yönetiyoruz" dedi. Guadio’nun darbe iddialarının tersine ülkenin tamamında sükunetin hakim olduğunu belirten Cabello, halkı Miraflores'teki Başkanlık Sarayı önünde toplanmaya çağırdı. Devlet televizyonuna telefonla bağlanan Cabello, girişimin ABD destekli küçük bir hain asker grubunun işi olduğunu belirtti. Cabello, başkent Karakas'ta ve darbe girişiminde bulunan asker grubunun üslendiği yerin yakınlarındaki Carlota hava üssünde durumun sakin olduğunu dile getirdi.

SAVUNMA BAKANI: SİLAHLI GÜÇLER MADURO’YA BAĞLILIĞINI KORUYOR

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise “Ülkeyi şiddete boğmayı amaçlayan bu darbe hareketini reddediyoruz. Bu yıkıcı hareketin ön saflarında yer alan sözde siyasi liderler, endişe ve terör yaratmak üzere şehrin umumi yolunda savaş silahlarıyla donatılmış askerleri ve polisleri kullandılar” dedi.

Lopez silahlı güçlerin ulusal anayasaya ve meşru hükümete kesin bir biçimde bağlılığını koruduğunu söyledi. Sekizinci savunma mıntıkasındaki tüm askeri birimlerin kışlalar ve askeri üslerdeki durumun normal olduğunu bildirdiğini belirten Lopez, darbe girişiminde bulunan askerlere “Bir grup korkaksınız” diye seslendi.

DIŞİŞLERİ BAKANI: ABD VE KOLOMBİYA'DA PLANLANDI

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ise darbe girişimine Kolombiya hükümetinin destek verdiğini bildirdi. Arreaza “Uluslararası kamuoyu önünde Kolombiya hükümetinin Venezuela’da bu yeni darbe girişimine desteğini kınıyoruz. Venezuela’da geçen aylardaki tüm başarısız, anayasaya aykırı eylemler Washington ve Bogota’dan planlandı” dedi. Trump yönetiminin Venezuela’da iç çatışma yaratmak istediğini belirten Arreaza “demokratik kurumlar ülkedeki huzuru sağlayacaktır” açıklaması yaptı.

ABD'Lİ SENATÖR RUBIO'DAN DARBEYE DESTEK

ABD'nin Venezuela politikalarının mimarlarından Senatör Marco Rubio, Twitter'dan paylaştığı mesajda "Venezuela askeri personeline ve sivillere ayaklanma çağrısı" yaptı.

Rubio "Şimdi Venezuela'da askeri personel için anayasal yeminlerini yerine getirme ve meşru geçici devlet başkanı Juan Guaido'nun demokrasiyi yeniden kurma çabasını savunma zamanı. Saatler ve günler içinde tarih yazabilirsiniz. Yıllardır yoksunluğunu çektiğiniz özgürlük Venezuela halkını bekliyor. Bu fırsatı elinizden almalarına izin vermeyin. Şimdi meşru anayasal hükümetinize destek için sokağa çıkma zamanı. Bu anın elinizden kayıp gitmesine izin vermeyin. Bir daha bu fırsatı bulamayabilirsiniz" ifadesini kullandı.