İş ve yatırım amacıyla Türkiye'ye göç eden İranlıların sayısı artıyor

Türkiye'de yaşanan döviz krizine rağmen ülkeye göç eden İranlıların sayısında geçen yıldan bu yana artış yaşandığı belirtiliyor. İranlı göçmenlerin, İran'a yönelik yaptırımlar, riyalde yaşanan aşırı değer kaybı ve İranlıların Türkiye bankalarında kredi imkanlarının bulunması gibi nedenlerle Türkiye'yi tercih ettikleri ifade ediliyor.

Dış Haberler

Türkiye'ye göç eden ve mülk satın alan İranlı sayısında bu yıl artış yaşandığı belirtildi.

Middle East Eye'ın analizine göre İran'da 1979'da gerçekleşen İslam Devrimi'nden bu yana Türkiye'ye kaliteli eğitim ve daha iyi iş ve yatırım umuduyla göç eden İranlıların bugün iki ekonomik kriz yaşayan ülke arasında kaldıklarına dikkat çekiliyor.

Ancak bu durumun İranlıların Türkiye'ye göç etmekten alıkoymadığı vurgulanıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye'de mülk satın alan İranlı sayısı 2017'nin tamamında 792 iken 2018'in ilk 6 ayında 944'e çıktı. 

Artışın İranlıların Türk bankalarında kredi imkanlarının geniş olması ve İran'da değer kaybeden varlıkların Türkiye'de daha güvenli olduğunun düşünülmesi gibi nedenlere dayandığı belirtiliyor. 

RİYAL TL KARŞISINDA BİLE DEĞER KAYBEDİYOR

Ankara'da yaşayan bir İranlı olan Ali, “Hayatta kalmak ve daha iyi yaşamak için Türkiye'ye göç etmeyi tercih ettik. İran para birimi riyal değer kaybediyor, Türk para birimine karşı bile” yorumunda bulundu. İranlılar için Türk lirasının avro ve dolardan daha düşük maliyetli olduğunu belirten Ali, “Bu nedenle İranlılar Avrupa ve ABD'ye göç etmek istese bile soluğu ilk Türkiye'de alıyor” diyor. 

OTOMATİK OTURMA İZNİ

İran-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Rıza Hami, İranlıların ilkbahardan bu yana bine yakın ev ve apartman satın aldığını belirtti. Satın alınan mülklerin 50 bin ve 200 bin dolar arasında olduğu ve bu miktarda alım yapanların otomatik olarak oturma izni aldığı ifade ediliyor.

Satın alımların çoğunun yatırım amaçlı olduğunu söyleyen Hami, “Basit kuralların ve vize muafiyetinin yanısıra, varlıkların İran'da değer kaybedecek olması insanların kararlarında etkili oluyor” yorumunda bulundu.

Göç danışmanlık şirketinde çalışan Muhsin Arzenejat ise İranlıların Türkiye'ye kalıcı olarak yerleşmek için ülkede mülk satın aldığını savunuyor.

İranlıların genel olarak İstanbul, Antalya ve Alanya'da mülk satın almayı tercih ettiği aktarılıyor.

TÜRKİYE'DE GELECEK BELİRSİZ

Başka bir göç danışmanlık şirketinde çalışan Hasan Saburi ise Türkiye'deki siyasi durumun pek parlak olmadığını vurgulayarak, “İnsanlar Türkiye'ye hem yaşamak hem de yatırım yapmak için göç ediyor. Ancak bana soracak olursanız insanlara İran'ı terk edip Türkiye'ye yerleşmelerini tavsiye etmem. Bu tercih, belirsiz bir gelecek barındırıyor ve fazla riskli” açıklamasını yaptı.

Türkiye'de göçmen yardım kuruluşu ASAM'a başvuran İranlı sayısının yüzde 25 oranında arttığı belirtiliyor.

İş bulmak ve yatırım yapmak isteyenlerin yanısıra, Türkiye'ye eğitim amacıyla gelen gençlerin de yoğunlukta olduğu ifade ediliyor.