Unsere Zeit Basın Festivali Dortmund’ta başladı

Alman Komünist Partisi tarafından organize edilen basın festivali Dortmund'da başladı.

Almanya

Alman Komünist Partisi'nin (DKP) yayın organı olan Unsere Zeit’ın basın ve halk festivali 1-3 Temmuz tarihlerinde Dortmund kentinde başladı. 

Unsere Zeit, Parti’nin 1969 Essen Kongresinde hemen önce kurulmuş. 1973’de ise iki senede bir gerçekleştirilmek üzere Almanya’nın en büyük sol festivaline ismini vermiş.

Portekiz Komünist Partisi tarafından düzenlenen Avante Festivali ile aynı mantığa sahip olan bu toplantı 1970 ve 80’lerde 400 bin kişiye varan ziyaretçi sayısı, Theodarakis gibi önemli birçok devrimci sanatçının katılımıyla anılıyor.

Şimdi daha mütevazi de olsa gelenek devam ettiriliyor. DKP son birkaç sene içinde Avrupa solundan koparak geleneksel bir çizgiye yöneldi ve gençlikle koparılmış bağlarını tekrar inşa etmeye başladı.

Bu yıl Dortmund’un dışındaki Vischlingen’de kurulan festival alanına çok sayıda partinin standı eşlik ediyor. Başta DKP’nin çeşitli örgütlerinin, Küba ile dayanışma örgütlerinin, Türkiye’den Komünist Partisi, Yunanistan Komünist Partisi, TUDEH stantları dikkat çekiyor.

Festivale katılan uluslararası delegelerle bugün DKP başkanı Patrik Köbele buluşacak. Öğleden sonra ise Avrupa’da uzun süredir siyasi mahkum olan Georges İbrahim Abdallah ile dayanışma toplantısı gerçekleştirilecek. Akşamüzeri ise Savaş Karşıtı merkezi bir miting için çağrı yapıldı.

Komünist Parti ise kendi çadırında bugün Sivas katliamında kaybedilenlerin anısına bir toplantı yapıyor.