Uluslararası tıp dergisinde Türkiyeli akademisyenler için dayanışma metni yayınlandı

Uluslararası tıp dergisi Lancet'te, 207 sağlık profesyoneli ile 25 sağlık ve insan hakları örgütü adına bir metin yayınlandı, Türk hükümeti işini kaybeden akademisyen ve meslek profesyonellerine karşı protesto edildi.

Haber Merkezi

Tıp bilimleri dergisi Lancet'te, Türkiye'de üniversitelerdeki görevlerinden ihraç edilen akademisyenler için bir metin yayınlandı.

Alexis Benos, Chiara Bodini, Hannah Cowan, David McCoy, Penelope Milsom, David Sanders imzasıyla 207 sağlık profesyoneli, araştırmacı ve akademisyeni ile 25 sağlık ve insan hakları örgütü adına yayınlanan metinde, okuyucuların Türkiye'de binlerce sağlık uzmanı ve akademisyene karşı bir terör ve ceza kampanyası yürütüldüğü gerçeğine dikkatinin çekilmek istendiği belirtildi.

Görevden alınan 463 akademisyenden birçoğunun pasaportlarının iptali yoluyla seyahat edilmesinin de yasaklandığının vurgulandığı metinde, barış imzacısı olduğu için ya da darbe girişimi sonrası KHK'lar ile ihraç edilenler arasında uluslararası itibara sahip hekimlerin, akademisyenlerin bulunduğu bildirildi.

Türk Tabipleri Birliği'nin hükümetin sağlık görevlilerinin mesleki özerkliklerini korumak ve saygı duymak, uluslararası mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklere uymak, ihlalleri acilen araştırmak ve tespit etmek için çağrıda bulunduğu belirtilirken, Türk devletinin akademik özgürlük ve ifade özgürlüğü üzerine yaptığı saldırıların, Uluslararası Af Örgütü tarafından da belgelendiği açıklandı.

"Akademik ve tıbbi bağımsızlığı savunmak" adlı metinde, Türkiye'deki gelişmelerin sadece ulusal bir sorun olarak nitelendirilemeyeceği ve dünyanın çeşitli yerlerinde otoriterliğe yönelik endişe verici bir eğilimin parçası olduğu ifade edildi.

Uluslararası akademik çevreleri sessiz kalmamaya çağıran metin, "Türkiye Hükümeti ve üniversitelerine, meslektaşlarımıza ve işini kaybeden profesyonel meslek mensuplarının derhal işlerine geri dönmesini sağlamak amacıyla tepki göstermeliyiz" ifadeleri yer aldı.