Uluslararası Komünist Dergi toplantısında emek hareketi tartışıldı

Türkiye Komünist Partisi’nin kurucu yayın kurulu üyesi olduğu Uluslarası Komünist Dergi’nin dokuzuncu sayısı için hazırlık toplantısı Atina’da gerçekleştirildi. 2019’da çıkacak olan dokuzuncu sayının ana teması emek hareketinin örgütlenmesi olacak.

Haber Merkezi

Farklı ülkelerden komünist ve işçi partilerinin kapitalizm ve sınıf mücadelesindeki güncel gelişmeleri Marksist-Leninist teorik birikimin ışığında değerlendirdikleri bir tartışma zemini olarak 2009’da yola çıkan ve yılda bir yayımlanan Uluslararası Komünist Dergi'nin (International Communist Review - ICR) 2019’da çıkacak olan dokuzuncu sayısı için hazırlıklar sürüyor. Derginin yayın kurulu toplantısı 21-22 Eylül 2018 tarihlerinde Yunanistan Komünist Partisi ev sahipliğinde Atina’da gerçekleştirildi.

ICR kurucu yayın kurulu üyelerinin (Venezuela Komünist Partisi, Yunanistan Komünist Partisi, Meksika Komünist Partisi, Letonya Sosyalist Partisi, İspanya Halkları Komünist Partisi, Rusya Komünist İşçi Partisi ve Türkiye Komünist Partisi) yanı sıra dokuzuncu sayıya katkı veren İrlanda İşçi Partisi, Komünist Parti İtalya, Kazakistan Sosyalist Hareketi ve Yeni Yugoslavya Komünist Partisi temsilcileri de toplantı katılımcıları arasında yer aldı.

İki gün süren toplantı boyunca, ana tema olan emek hareketinin örgütlenmesine ilişkin makalelerin yer alacağı dokuzuncu sayı için yayın kuruluna iletilen makaleler titizlikle değerlendirildi. İşyeri örgütlenmeleri, Avrupa ve dünyada sendikaların durumu, reformizm ve gericilikle ideolojik mücadele, burjuva hükümetlerinin el koyma girişimlerine karşı sosyalizm dönemindeki kazanımların savunulması, Latin Amerika'da tarım emekçilerinin mücadelesi gibi çeşitli başlıklarda tartışmalar yürütüldü. Ayrıca bir sonraki, yani onuncu sayının temasını belirlemek üzere yapılan ön görüşmelerde ulusal sorun hakkında partilerin tutumları ele alındı.

Katılımcılar aynı zamanda Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) 100'üncü, Yunanistan Komünist Gençliği (KNE)’nin ise 50'nci kuruluş yıldönümünün coşkuyla kutlandığı, KNE’nin yayın organı Odigitis’in adıyla düzenlenen uluslararası katılımlı festivali de ziyaret etme fırsatı buldular.

İngilizce, İspanyolca, Rusça ve Yunanca olmak üzere dört dilde basılan ICR’nin geçmiş sayılarına internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.