Uluslararası Af Örgütü: YPG pek çok savaş suçu işledi

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan raporda, YPG'nin pek çok savaş suçu işlediği öne sürülüyor.

Dış Haberler

Washington Post'un haberine göre Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan raporda, YPG'nin Suriye'nin kuzeyindeki yerel Arap nüfusa karşı pek çok savaş suçu işlediği öne sürülüyor. YPG'nin Arapları ve Türkmenleri evlerinden çıkmaya zorladığı iddia edilen raporda, bunların PYD adına yapıldığı söyleniyor.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada "kasıtlı olarak sivillerin evinin yıkıldığı, bazen tüm köyün yıkılıp yakıldığı, meşru askeri gerekçe olmadan sakinlerin çıkartıldığı" söylenirken, özek yönetimin gücünü istismar etiği ve uluslararası insan haklarını çiğnediği bildiriliyor.

YPG'nin IŞİD'e karşı mücadelesinden dolayı övüldüğü ve ABD'nin desteğine sahip olduğu aktarılırken, Kürt yönetiminin evden çıkartmaların "sınırlı" ve "güvenlik sebepli" olduğunu öne sürdüğü bildiriliyor.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamadaysa uydu görüntülerinin, yüzlerce evin YPG tarafından yıkıldığını ispatladığı ve yerel halkın da YPG'nin IŞİD'den kurtardığı köyleri yıktığını söylediği öne sürülüyor.

Başka bir tanık ise Kürt güçlerinin evlere benzin döktüğü ve tüm sakinleri evlerle birlikte yakmakla tehdit ettiğini belirtiyor. Uluslararası Af Örgütü'ne konuşan başka bir tanık ise, evlerini boşaltmamaları durumunda YPG'nin kendilerini evlerinin ABD tarafından bombalanacağı tehdidiyle korkuttuğunu söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü, evlerinden edilen sivillerin zararının tazminini isterken, ABD'den henüz bir açıklama gelmedi.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ NEDİR?

ABD-NATO müdahalelerini haklı çıkartacak raporlar hazırlayan Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de de Suriye hükümetine karşı raporlarıyla biliniyor. Uluslararası Af Örgütü, bu sebeple geçmişte savaş kışkırtıcılığı yapmakla da suçlanmıştı.