‘Ukraynalılara yeterince silah vermediğimiz için misket bombası kullanıyorlar’

ABD’li Senatör John McCain, Ukrayna ordusunun sivil yerleşimlere misket bombası atmasını ABD’nin Ukrayna’ya yeterince silah vermemesine bağladı.

Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alman Şansölye Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande arasında Ukrayna’yla ilgili barış görüşmelerinin başlamasından kısa bir süre önce konuşan ABD Silahlı Hizmetler Senato Komitesi Başkanı John McCain skandal sözleriyle gündeme geldi.

Rus haber ajansı Sputnik’e konuşan McCain, Ukrayna ordusunun ülkenin güneydoğusundaki sivil yerleşim yerlerinde misket bombası kullandığı iddialarıyla ilgili konuştu. McCain, “Ukraynalılara ihtiyaç duydukları silahları vermediğimiz için misket bombası kullanmak zorunda kalmış olabilirler. Dolayısıyla bu durum kısmen bizim hatamız” dedi.

YATSENYUK ‘KANIT YOK’ DEMİŞTİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Kasım ayı raporunda Ukrayna ordusunun güneydoğu Ukrayna’da aralarında Donetsk ve Lugansk’ın da bulunduğu kentlerde misket bombası kullandığını kaydetmişti. Örgüt, 2 Ekim'de Donetsk'e atılan bombanın Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün bir çalışanının ölümüne neden olduğunu bildirmişti.

Uluslararası hukuk uyarınca kullanımı yasak olan misket bombası, 114 ülkenin imzasının taşıyan bir Birleşmiş Milletler anlaşmasıyla yasaklanmış bulunuyor.

Kiev yönetimi ise bu tür mühimmatın kullanıldığını kabul etmiyor. Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk HRW raporlarıyla ilgili “kanıt olmadığını” savunmuş ve örgütün Kırım’daki ayrılıkçı faaliyetleri izlemesi gerektiğini söylemişti.

‘UKRAYNA’YA TANKSAVAR FÜZELERİ VERELİM’

John McCain Ukrayna ordusunun misket bombası kullandığını kabul ettiği demecini, “Bir miktar askeri danışmana ihtiyacımız var. Sayısı çok olmak durumunda değil ve muharebeye de katılmalarına gerek yok. Amerikan askerlerine muharip görevler vermeyeceğiz ama [Ukraynalıların] kendilerini savunmalarına yardımcı olacağız” diye sürdürdü.

ABD’nin Ukrayna’ya yeterli silah yardımı yapmadığını savunan McCain, Ukrayna ordusuna Javelin tanksavar füzeleri ve istihbarat desteği verilmesi gerektiğini söyledi.