TÜSİAD Alman patronları 'ağırlayacak'

Almanya'nın önemli sermaye örgütlerinden Alman Sanayi Birliği (BDI), TÜSİAD'ın davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor. Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin Avrupa'ya etkilerinin olacağını belirten TÜSİAD Berlin Direktörü Alper Üçok, Almanya'nın Türkiye'ye doğrudan mali yardımlar dışında yardım seçenekleri olduğuna işaret etti.

Dış Haberler

TL’de son dönemlerde yaşanan ağır kayıpların Avrupa’ya olası etkileri, Almanya'nın Türkiye'ye yönelik bir "mali yardım" paketi hazırlaması tartışılırken Almanya’nın sermaye örgütlerinden Alman Sanayi Birliği (BDI), BDI Genel Sekreteri Joachim Lang başkanlığında, TÜSİAD'ın davetlisi olarak bu hafta Ankara ve İstanbul'da görüşmelerde bulunacak. TÜSİAD'ın girişimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Eylül sonundaki Almanya ziyareti ve Ekim'de beraberinde 80 kişilik bir ticaret heyetiyle gelmesi beklenen Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier'in ziyareti öncesinde "pekiştirici" olarak değerlendiriliyor.

Ziyaret öncesinde Deutsche Welle Türkçe’nin sorularını yanıtlayan TÜSİAD Berlin Direktörü Alper Üçok, görüşmelerde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir araya geleceklerini aktardı.

Alman sermaye çevrelerinin kur ve enflasyon artışı kadar Orta Vadeli Plan'da yer alan yapısal reformların “ciddi olarak ele alınıp alınmadığını, bunların hayata geçirilip geçirilmeyeceğini görmek” istediğini belirten Üçok, “Ayrıca gerçekten bağımsız bir merkez bankası, ekonominin realitelerine göre karar veren bir ekonomi yönetimi olduğu gösterilebilirse tabii ki yabancı yatırımcı kendini daha güvende hissedecektir” ifadelerini kullandı.

'DOĞRUDAN MALİ YARDIM DIŞINDA SEÇENEKLER VAR'

Almanya’nın Türkiye’ye doğrudan mali yardım dışında planları gündeme alabileceğini vurgulayan Üçok, bu konuda sağlanabilecek destekleri şu sözlerle aktardı:

Almanya Kalkınma Bankası KfW, Türkiye'deki kalkınma projelerine daha fazla angaje olabilir, Alman şirketlerine sağlanan Hermes kredi ve yatırım garantilerinde kotalar yükseltilebilir. Ayrıca Almanya'nın öncülük edebileceği bir inisyatifle, KfW, Avrupa Yatırım Bankası ve benzeri kurumların katılımıyla özel bir havuz oluşturulup, Türkiye'deki özel sektörde finansman ihtiyacı olan ama buna erişimde zorluklar yaşayanlara uygun faizli kaynak, finansman sağlanabilir. Böylelikle ekonomik çarkların dönmeye devam etmesi sağlanır, aksi takdirde bu kısır döngü devam eder…

'TÜRK EKONOMİSİ YUNAN EKONOMİSİNDEN DAHA FAZLA ETKİLER'

Türkiye ekonomisindeki sorunların Avrupa'yı da etkileyeceğini belirten Üçok, Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik sorunların AB’ye yansımalarını hatırlatarak, Türkiye ekonomisinin Yunanistan ekonomisinden “üç dört misli büyük” olmasına dikkat çekiyor:

Sonuçta bir Alman şirketi Türkiye'de zora girdiğinde Almanya'daki insanlar da bundan etkilenecek. Daha az mal satacak, daha az iş yapacak, oradaki firmanız daha az kar edecek ya da edemeyecek dolaysıyla sonunda Almanya'yı da etkileyecek. 80 milyonluk Türkiye'nin zora girmesi Almanya ekonomik sistemini de etkiler…

ALMANYA EKONOMİ BAKANI GELECEK AY TÜRKİYE'DE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sonbaharda Almanya'ya yapması planlanan resmi ziyaretin ardından Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, 25-26 Ekim tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek. Altmaier’in 80 kişilik bir heyetle geleceği ve Türkiye’de faaliyet göstere 7 bin 100’den fazla  şirketi temsil edeceği açıklandı.