Türkiye'den Libya’ya silah taşıdığı iddia edilen geminin kaptanı gözaltında

Türkiye'nin Libya'ya askeri araç yollamak için kullandığı iddia edilen ve 3 Şubat'tan bu yana İtalya'nın Cenova Limanı'nda tutulan Bana gemisinin kaptanı, 'uluslararası silah kaçakçılığı' suçlamasıyla gözaltına alındı.

İtalya'nın Cenova Limanı'nda demirli Lübnan bandıralı Bana gemisinin 55 yaşındaki Lübnanlı kaptanı Joussef Tartoussi'nin, "kimlikleri bilinmeyen Türk askerlerle birlikte" uluslararası silah kaçakçılığına karıştığı suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, savcılık soruşturmayı İtalya Adalet Bakanlığı'nın izniyle yürütüyor.

Gözaltının, gemi mürettebatından bir görevlinin tanık olarak İtalyan polisine verdiği ifadelerin ardından gerçekleştiği bildirildi.

'SİLAHLAR MERSİN LİMANI'NDAN YÜKLENDİ'

Bugünkü İtalyan gazetelerinde yer alan haberlere göre polise itiraflarda bulunan tanık, Bana gemisinin Mersin Limanı'nda silah ve askeri araç yükleyerek Trablus'a gittiğini anlattı. Halen güvenli bir yerde tutulan tanık, gemide Türk ordusu ve istihbarat servisinden 10 kadar yetkilinin de bulunduğunu öne sürdü.

Tanığın iddiasına göre Bana gemisiyle Libya'ya götürülen kargoda tanklar, kamyonlar, tanksavarlar, roketler, toplar, tüfekler de yer alıyordu. İtalyan basını, gemide yapılan incelemelerde paletli araç izine rastlandığını da yazdı.

Haberlere göre Bana gemisi, Mersin Limanı'ndan ayrılmasının ardından Yunanistan'ın Girit adasını geçtikten sonra, coğrafi konumunu gösteren sistemi kapattı. Geminin izlediği rotanın tam olarak belirlenmesi için savcılık, mürettebatın cep telefonları da dahil olmak üzere gemideki bilgisayar ve teknik cihazları inceliyor.

Bana gemisinin resmi kayıtları, Avrupa'dan kullanılmış otomobil alarak Kuzey Afrika'ya götürmek için kullanıldığını gösteriyordu.

Tanık ifadesine göre geminin kaptanı mürettebata, Libya'ya neden gittikleri sorulursa yalan söylemeleri, gemide bir arıza çıktığı için Trablus'ta durmak zorunda kaldıklarını söylemeleri talimatını vermişti.

FRANSA ORDUSU TESPİT ETMİŞTİ

Bana gemisinin, Türkiye'den Libya'ya silah ve askeri araç sevkiyatı için kullanıldığı iddiası ilk olarak geçen ay sonunda Fransız basınında yer almıştı. Fransız basını, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateynlerin Türkiye'den Trablus'a eşlik ettiği Bana gemisinin, Fransa ordusu tarafından tespit edildiğini yazmıştı.