'Türkiye, yüzlerce El Kaide'linin Azez'e geçişini sağladı'

ABD'li ve Suriyeli yetkililer, Türkiye'nin aralarında Nusra Cephesi militanlarının da bulunduğu binlerce cihatçıyı İdlib'den Azez'e geçirdiğini söyledi.

Dış Haberler

Türkiye'nin Suriye'de ilan edilen ateşkese karşın, özellikle Halep'in kuzeyine yönelik cihatçı yönlendirmesi sürüyor.

Washington Institute'tan Fabrice Balanche, ateşkes süresince Suriye'deki tarafların askeri pozisyonlarına ilişkin bir değerlendirme kaleme aldı.

Suriye ordusunun ve Kürtlerin Halep'teki stratejisini değerlendiren yazar, ordunun stratejisinin değişmediğini, Kürtlerin ise Rakka operasyonu ile Menbic'i kurtarmak arasında gidip geldiğini yazdı.

Azez-Menbic koridoru ve Türkiye'nin rolüne de değinen Balanche, Azez'in YPG'nin eline geçmemesi için Ankara'nın agresif bir siyaset izlediğini, topçu saldırılarının yanı sıra cihatçı akışının arttığını ileri sürdü.

ABD'li ve Suriyeli yetkililerin iddialarını aktaran yazar, İdlib'den Azez'e Türkiye tarafından aralarında Nusra Cephesi militanlarının da bulunduğu binlerce militanın geçirildiğini vurguladı.

Erdoğan'ın Halep'teki temel hedefinin Azez'in cihatçı kontrolünden çıkmasını engellemek olduğunu belirten yazar, Azez'e geçirilen cihatçıların daha sonra IŞİD'e karşı operasyonda kullanıldığını söyledi.

Ankara'nın buradaki temel hedefinin de, Washington'a "Türkiye'nin desteklediği militanların IŞİD'i yenebildiğini göstermek" olduğunu söyleyen Balanche, buna rağmen operasyonun sonuçlarının karışık olduğuna dikkat çekti.

Bölgedeki cihatçıların IŞİD'e karşı bir süre ilerlediğini, ancak IŞİD'in daha sonra kayıplarını telafi ettiğini söyleyen yazar, üstüne üstlük Türkiye'ye 30 bin kişilik yeni bir göç dalgasının da oluştuğunu vurguladı.

Ancak yazara göre, Erdoğan ile IŞİD'in "boşanması" artık kesin görünüyor. Daha önce Erdoğan'ın Esad'a karşı IŞİD'e göz yumduğunu belirten Balanche, örgütün Türk topraklarına son saldırıları ile birlikte hoşgörünün ortadan kalktığını savundu.

Yazar ayrıca, Erdoğan'ın Washington'u Kürtler konusunda ikna etmek için IŞİD konusunda Obama ile aynı çizgiye gelmenin daha işe yarar olduğu kanaatine vardığını ileri sürdü.

İsmini vermek istemeyen bir Türk uzman, 31 Mart'taki görüşmeleri sırasında Obama'nın Erdoğan'dan Menbic'i Kürtlerin almasına izin vermesini istediğini, ancak Erdoğan'ın bunu reddederek YPG ile ittifak yapan Arap grupların Kürtlerden koparak ilçeyi kurtarmalarını teklif ettiğini söyledi.

Yazar, Mart ayının sonuna kadar Nusra Cephesi'nin bile ateşkese uyduğunu, ancak bu dönemle birlikte Gab Vadisi, Halep'in batısı ve Lazkiye'de ateşkesin bozulduğunu söyledi. Balanche'e göre, Suudi Arabistan ve Türkiye yerel vekillerine "saldırı" talimatı verdi.

Balanche'a göre, İdlib'e yönelik Suriye ordusunun hava saldırısı ateşe benzin dökse de, ateşkesin bitmesinin temel nedeni bu değildi. Yazar, Kürtlerin ve Suriye ordusunun kuzey Halep'e ilerlemesini engellemek için Ankara'nın harekete geçtiğini düşünüyor.