Türkiye ve Suudi Arabistan Suriye’ye doğrudan askeri müdahaleyi tartışıyor

Huffington Post, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye doğrudan askeri müdahale konusunda üst düzey görüşmeler yürüttüğünü iddia etti.

Dış Haberler

Huffington Post’ta yer alan iddiaya göre Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki görüşmelere Katar aracılık ediyor. Müzakere edilen anlaşmaya göre Türkiye, Baas yönetimini devirmek amacıyla “muhalif” gruplara yardım etmek üzere kara birliklerini devreye sokacak, Suudi Arabistan ise Türk askerlerinin saldırısına havadan destek verecek.

OBAMA’NIN HABERİ VAR

ABD Başkanı Barack Obama’nın görüşmelerden haberdar olduğunu da iddia eden Huffington Post, Şubat ayında Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad el Tani ile Obama arasındaki görüşmede bu konunun da görüşüldüğünü öne sürdü. Beyaz Saray’ın konuyla ilgili yorum yapmadığını belirtenHuffington Post, iddiayı yürütülen görüşmelere katılan, ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdı. Türkiye ve Suudi Arabistan’ın görüşmelerle ilgili iddiaların teyidi için ABD’deki büyükelçiliklerine yönlendirdiklerini belirten Huffington Post muhabirleri, elçiliklerin de yorum yapmadığını ekledi.

Barack Obama, Şeyh el Tani ile görüşmesinden sonra, “İkimiz de Suriye’deki durumdan endişe duyuyoruz. Suriye’deki ılımlı muhalefeti desteklemeye ve bunun, meşruiyeti kaybetmiş olan Esad bir geçiş süreci sonunda iktidarı bırakana kadar ülkeyi tamamıyla istikrara kavuşturmak için yeterli olacağını ummaya devam edeceğiz” diye konuşmuştu.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER ÇATLAĞI KAPANABİLİR

Tayyip Erdoğan’la Suudi Kral Selman Bin Abdülaziz El-Suud arasında 2 Mart’ta yapılan görüşmenin ardından sürecin hızlandığını yazan Huffington Post, geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçen, Türkiye ve Katar’ın birbirlerinin topraklarına karşılıklı asker göndermesini öngören anlaşmayı da hatırlattı.

Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki en büyük sorunun Müslüman Kardeşler olduğunun üzerinde duran Huffington Post, Suudilerin Yemen saldırısında Müslüman Kardeşlerle birlikte çalışmaya istekli olduğunu, Müslüman Kardeşler konusunda yumuşayabileceğini, ancak bunun Mısır'la ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceğini ekledi. 

İRAN’LA ‘YUMUŞAMA’NIN ETKİSİ

Gazete, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin doğrudan müdahaleyi tartışmasında, İran’la ABD arasındaki “yumuşama”nın etkili olduğunu savunarak, iki ülkenin önümüzdeki günlerde Obama ile Körfez İşbirliği Konseyi devlet başkanları arasında yapılacak görüşmeden önce bir saldırı başlatma ihtimalinin düşük olduğunu yazdı.

Huffington Post, İran ve ABD arasındaki müzakerelerin Türkiye ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerini ABD desteği olmadan Suriye’ye müdahale etmek konusunda birbirlerine yakınlaştırdığı yönündeki görüşlerine yer verdi.