Türkiye ve Dubai'den, İran'a bavullarla dolar 'akıyor'

Nükleer programına Batı'nın yaptırımlarla karşılık verdiği İran'a, Dubai ve Türkiye'den bavullarla dolar akışı gerçekleştiği iddia ediliyor.

İran’ın nükleer programına karşı uygulanan ambargo çerçevesinde İran uluslararası bankacılık sisteminden çıkarılmıştı. İranlı yetkililer ve Batılı istihbaraçılar; İran'a 1 milyar dolarlık bir para akışının olduğunu belirtti. İran'ın nükleer programı konusunda Batı'nın dayattığı yaptırımlar dolayısıyla, uluslararası işlemlerde olan dolar ihtiyacı, ülkenin küresel finans sistemine erişiminde sıkıntı doğurmuş, 

Aralık ayında ABD hazinesi, İran'ın aracı şirketleri kullanarak yüzlerce milyon dolar temin ettiğini söylemişti.

Reuters'e konuşan istihbaratçılar ve yetkililer, İran'ın "kaçakçılık" için çeşitli yöntemler geliştirdiğini belirtti. Buna göre, geçtiğimiz aylarda İran'ın merkez bankasının da içinde olduğu bir plan çerçevesinde ülkeye 1 milyar dolarlık bir para akışı gerçekleştirildi.

Batılı kaynaklar ve 3 İranlı devlet yetkilisi, konunun hassasiyetle değerlendirilmeye ihtiyaç duyduğunu ve İran'ın geçen Mart ayından bu yana dolar elde etmeye çalıştığını belirtti. Kaynaklar, paranın Dubai ve Türkiye'den çantalarla kuryeler aracılığıyla ve uçakla ya da İran-Irak sınırından getirildiğini söyledi. İran'a ulaşmadan önce paranın aracı şirketlerde Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde değiş tokuş edildiği iddia ediliyor.

Batılı bir diplomat, İran'ın merkez bankasının dolar elde etme çabalarında itici bir güç olduğunu, bankanın, aracı şirketler ve onların uzantıları eşliğinde uluslararası arenada dolar satın almak için görevlendirildiğini belirtiyor.

KURYELER PARAYI TÜRKİYE VE DUBAİ'DEN FIRST CLASS UÇUŞLARLA TAŞIYOR

İran Merkez Bankası, Türkiye'deki yetkililerle aynı şekilde konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti. Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri ise henüz yorum yapmazken, ülkenin merkez bankası yorum yapmayı kesin bir dille reddetti.

İran'ın dolar kaçakçılığı konusundaki ihtiyacına, nükleer program çerçevesinde gelinen noktada, Batı'nın uyguladığı yaptırımlarla birlikte petrol ihracatının yarı yarıya düşmesinin neden olduğu bildiriliyor.

İranlı bir yetkili, dolarların bavullarla Dubai ve Türkiye'den taşındığını belirtirken, üçer dörder kişilik gruplar halinde çalışan kuryelerin genellikle "first class" ve "business" uçuşlar yaptığını belirtti. Dolarlar karşılığında İran ise, petrol ya da dirhem ile ödeme yapıyor.

2012 yılında ABD'de yürürlüğe giren bir yasaya göre, İran hükümeti ABD'den para satın alamıyor.