'Türkiye, Suriye ile görüşmek için Rusya'dan arabuluculuk yapmasını istedi'

Türkiye, İdlib konusunda Şam yönetimi ile temas etmek için Rusya'dan arabuluculuk yapmasını istediği iddia edildi.

Türkiye'nin Rusya'dan, İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesi konusunda Suriye tarafıyla yapılacak görüşmelerde arabulucu olmasını istediği belirtildi.

Sputnik'e konuşan fakat isminin gizli tutulmasını isteyen bir kaynak, Türkiye'nin İdlib'de oluşturulacak gerilimi azaltma bölgesinde devriye gezmeleri amacıyla buraya gönderilecek Türk askeri konusundaki görüşmelerin Suriye tarafıyla koordine edilmesi için Rusya'ya ricacı olduğunu söyledi.

Kaynak, "Arabuluculuk ricası, Rusya, Türkiye ve İran'ın İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesi anlaşması doğrultusunda bu bölgeye Türk askerlerinin gönderilmesinin koordine edilmesi çerçevesinde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Türkiye, Rusya ve İran, bir önceki hafta Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan barış görüşmelerinde, Suriye'nin İdlib ve çevresinde oluşturulacak olan dördüncü gerilimi azaltma bölgesini beraber koruma konusunda anlaşmıştı.

Üç ülkenin ortak açıklamasında, İdlib ve komşusu olan Lazkiye, Hama ile Halep bölgelerinde devriye gezmesi için üç ülkenin kendi güçlerini göndereceği belirtilmişti.

'SİLAHLI MİLİTANLAR AİLELERİYLE BİRLİKTE İDLİB'E YERLEŞMİŞTİ'

Humus vilayetinin kuzeyi, başkent Şam'ın kuzeyinde bulunan Doğu Guta ile Ürdün sınırında bulunan Dera ve Kuneytra'nın belli bölgelerinde oluşturulan geri kalan üç gerilimi azaltma bölgesindeyse, Rusya'nın askeri polisi görev yapıyor.

İdlib'de hangi ülkelerin güçlerinin yer alacağı üzerindeyse taraflar uzun süre anlaşamamıştı.

Öte yandan İdlib konusunda anlaşmaya varılmasının zor olmasının sebebi, nüfusu 1 milyonu aşan şehrin tamamının Suriye hükümetine karşı savaşan silahlı grupların elinde bulunmasıydı. Ayrıca, Halep'ten tahliye edilen silahlı militanlar da aileleriyle birlikte İdlib'e yerleştirilmişti.

İdlib'in üzerinde anlaşılması zor bir nokta olmasında ayrıca burada faaliyet gösteren cihatçı gruplar arasındaki çatışmalar da önemli rol oynuyordu.